Boala ascunsă societăţii din cauza prejudecăţilor. 100.000 de români nu îşi declară această afecţiune

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
medicamente generice
iStock

În România sunt peste 300.000 de pacienţi cu epilepsie, însă numai 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce restul îşi cumpără singuri medicamente pentru a-şi ascunde boala, spun specialiștii.

"Avem în România peste 300.000 de pacienţi cu epilepsie, ştim sigur că 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări şi ştim că sunt poate 100.000 de pacienţi care îşi cumpără tratamentul pentru că îşi ascund boala, în principal din cauza intoleranţei faţă de această categorie de bolnavi", a afirmat medicul Ioana Mîndruţă, coordonatorul Subprogramului naţional pentru tratamentul epilepsiei farmaco-rezistente, luni, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România şi Revista Politici de Sănătate, cu ocazia Purple Day - Ziua Mondială a Epilepsiei.

Ea a explicat că epilepsia are multiple cauze, care de cele mai multe ori încep foarte devreme în timpul vieţii şi pot dura întreaga viaţă, scrie Agerpres. Majoritatea pacienţilor îşi controlează boala cu medicaţie şi despre aceştia de cele mai multe ori se ştiu foarte puţine lucruri, pentru că nu au niciodată crize în public, pentru că sunt, în general, integraţi social.

Potrivit acesteia, în jur de 30% dintre pacienţii cu această afecţiune nu pot controla boala prin tratament. "Cei care nu o pot controla pentru că boala este rezistentă la tratament au o problemă uriaşă în a-şi desfăşura viaţa, în a fi trataţi la fel ca noi, toţi ceilalţi", a adăugat Mîndruţă.

În conferinţă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va face tot ce îi stă în putinţă să rezolve cât mai multe dintre problemele pe care le au bolnavii de epilepsie pentru a nu mai fi stigmatizaţi, precizând însă că o creştere a alocărilor de bani pentru acest domeniu va putea fi posibilă după rectificarea bugetară.

Vulcănescu (CNAS): Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viaţă normală, dar trebuie ajutate

Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viaţă normală, dar trebuie ajutate în acest sens nu doar de medici, ci şi de oamenii din jur, a afirmat, luni, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu ocazia Purple Day.

În fiecare an, pe 26 martie, este marcată Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei.

Potrivit preşedintelui CNAS, respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decât să creeze anxietate şi depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea în care acestea se află.

"Trebuie să înţelegem cu toţii că avem fiecare o responsabilitate faţă de aceste persoane", a spus Vulcănescu, potrivit unui comunicat de presă transmis de CNAS.

Conform sursei citate, în România, CNAS finanţează medicamentele şi serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie.

Specialiştii subliniază că un stil de viaţă sănătos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului şi emoţiilor intense pot duce la diminuarea frecvenţei apariţiei crizelor epileptice.

Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariţia unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive.

Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoşătoare, de-a lungul secolelor, persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstiţioasă de cei din jur şi chiar şi astăzi sunt ţinta atitudinilor negative, discriminatorii, precizează CNAS.

La ora actuală, în lume, circa 50 de milioane de persoane au această afecţiune, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcţie de cauze, dar în şase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecţiunii cu cauze cunoscute, tratarea acestora înlătură şi crizele epileptice. În cazul bolii cu cauze necunoscute, crizele pot fi ţinute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

"Ziua în care se poartă violet în solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie - Purple Day - este una din cele mai emoţionante manifestări mondiale de sprijin şi susţinere pentru cei aflaţi în suferinţă. În urmă cu 10 ani, o fetiţă din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, şi-a dorit să creeze această zi de conştientizare a bolii pentru a le transmite celorlalţi cu aceeaşi afecţiune că nu sunt singuri pe lume. Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internaţională marcată în peste 100 de ţări, inclusiv în România", se mai arată în comunicatul CNAS.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO