Defavorizati din pantec. Copiii nascuti de mame cu hepatita B, taiati de pe lista de preventie
Suntem tara europeana cu cei mai multi bolnavi de hepatita, dar i-am taiat de pe lista de preventie tocmai pe bebelusii nascuti din mame purtatoare ale virusului hepatitei B.
20.000 de romance care pot transmite boala si care aduc pe lume un prunc nu mai primesc de la stat gratuit tratamentul care le-ar salva copiii. In farmacii, serul costa minimum 850 de lei. Cine nu are banii, risca sa-si vada in cativa ani fetita sau baiatul cu ciroza sau cancer.
Sarcina Madalinei a fost una cu risc, asa ca sta de 7 luni in spital. Pentru ca e purtatoare de virus B, baietelul are nevoie, in primele 8 ore de viata, pe langa vaccin, de o injectie cu imunoglobuline. O fiola costa intre 850 de lei si 1.200 de lei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Madalina Miron: "Doar sa ma imprumut, nu am posibilitatea. E ingrozitor, orice mama si-ar dori sa fie copilul ei sanatos".
Singurul ajutor pentru aceasta femeie, care si-a pierdut primul prunc din cauza unei erori medicale, sta in fundatiile ce ii sprijina pe pacienti.
Intr-un flacon de 2 mililitri stau sansele la sanatate perfecta pentru peste 19.000 de bebelusi care se nasc in fiecare an in Romania. Au mame purtatoare de virus hepatic B, neajuns care in zilele noastre poate fi inlaturat prin administrarea acestui medicament. Ii scapa de pericolul infectiei intrauterine si le acorda sansa imunizarii naturale, prin alaptare.In lipsa acestei injectii, alaptarea e interzisa. Mamele care nu pot cumpara nici macar lapte praf nu il asculta pe medic.
Dr. Ioana Angelescu, neonatolog: "Poate sa dea hepatita cronica in 90% din cazuri. Pe langa ca este o boala pe care o sa o poarte toata viata, poate sa faca insuficienta hepatica, sa faca si cancer hepatic".
Permanent in maternitatile mari e cel putin un copil ai carui parinti nu l-au putut proteja. La Maternitatea Filantropia, de exemplu, s-a nascut un baietel de aproape 5 kilograme care ar fi avut nevoie de cel putin o fiola de imunoglobuline.
Ministerul Sanatatii a anulat aceasta gratuitate acum mai bine de un an, motivind ca nu are bani.