Cate malformatii majore trec nedectate la ecografie. Povestea copilului nascut fara antebrat, nevoit sa poarte mana bionica
Un nou caz al unui copil care s-a nascut cu o malformatie la mana stanga aduce in discutie atat o posibila culpa medicala, cat si capacitatea ecografiilor de a detecta o malformatie fetala.
Mama ii acuza pe medicii care au examinat-o ca nu au observat la ecografie ca mana copilului nu s-a dezvoltat complet. Discutia poate fi extinsa si la acuratetea ecografiilor. Statisticile arata ca, la nivel mondial, o malformatie minora din doua nu se observa, in timp ce la malformatii majore una din patru trece nedetectata.
Eduard are acum un an si patru luni si aparent e un copil sanatos. Sub geaca groasa, ascunde insa o problema care il va urmari toata viata. Copilul s-a nascut fara antebrat.
Raluca Voicu, mama copilului: A venit pe lume printr-o operatie de cezariana si am primit vestea groaznica ca acestuia ii lipseste o parte din manuta stanga. A fost cumplit in momentul in care am aflat acest lucru.
Femeia, de 28 de ani, sustine ca sarcina a fost monitorizata de doi medici, unul de la maternitatea Giulesti si altul de la o clinica privata.
Si cu toate ca a facut peste zece ecografii, nimeni nu a vazut ca fatul nu se dezvolta normal. Ba chiar, i-au dat si in scris ca pruncul se va naste sanatos.
Raluca Voicu, mama copilului: "Am facut analizele, toate ecpgrafiile, inclusiv morfologia fetala 3D,4d, unde trebuia sa analizeze fiecare particica a corpului din care a iesit pe foaie ca totul este bine.
Cu alte cuvinte, niciunul dintre medicii care i-au monitorizat sarcina nu au observat ca bratul a fost infasurat de o brida amniotica. Aceasta i-a inconjurat bratul si l-a oprit din dezvoltare, problema care, daca ar fi fost depistata la timp, ar fi avut sanse sa fie rezolvata intrauterin.
Familia a depus plingeri la Colegiul Medicilor si politie pentru ca vinovatii sa plateasca si sa-i asigure copilului ei tratamentul si protezele necesare pe viitor.
Din pacate, astfel de cazuri sunt tot mai des intalnite. Si lasand la o parte experienta medicilor, nicio ecografie nu poate garanta o rata de detectie de suta la suta. Ba dimpotriva, aceasta scade enorm in functie de malformatiile fetale posibile.
De pilda, doar unul din doua cazuri cu malformatii cardiace poate fi depistat. In cazul unei buze de iepure, un sfert din cazuri nu sunt descoperite. Iar hernia diafragmatica si displazia cheletica letala nu sunt depistate in 40 la suta din cazuri.
Eduard va trebui sa poarte o proteza la mana din 6 in 6 luni, iar la 18 ani va avea nevoie de o mana bionica, dispozitiv care costa zeci de mii de euro.