Femeia care a aflat ca va naste un bebelus cu malformatii a depus plangere la Colegiul Medicilor. Pe cine dau vina parintii
Femeia din Constanta, insarcinata in 9 luni, care a aflat abia acum ca va naste un copil cu grave malformatii, a depus miercuri plangere la colegiul medicilor Bucuresti, impotriva doctoritelor care nu i-au spus din timp care este starea pruncului sau.
Pentru ca legea nu-i permita sa intrerupa sarcina ajunsa aproape la termen, femeia ar vrea sa existe si la noi, ca si in Israel sau Marea Britanie, posibilitatea unui avort chiar si in luna a noua, in cazul unor defecte genetice care oricum condamna bebelusul la moarte.
In cazul unei nasteri complicate, femeia se teme si pentru viata ei: mai are un copil de crescut si nu vrea sa-l lase orfan.
Aurelia Bordeianu are 37 de ani si este insarcinata in luna a 9-a. Din pacate, a aflat recent ca fatul are multiple malformatii. De vina, spune ea, sunt doua doctorite de la o clinica privata din Capitala, una specializata in ginecologie, care i-a urmarit sarcina, iar cealalta i-a facut ecografiile.
Cu cateva saptamani de nastere, femeia a mers la un alt medic, pentru a mai cere o parere, si a aflat ca sarcina are probleme.
Aurelia Bordeianu gravida: "Copilul, intr-adevar, are hidrocefalie, ceva mai avansat, mi-a spus ca plurimalformat, nu are cerul gurii, nu are partea de aici de buza, nasul, valva pulmonara nu se deschide, deci foarte multe malformatii."
Femeia doreste intreruperea sarcinii, lucru interzis in Romania in luna a noua.
Aurelia Bordeianu, gravida: "Duc pana la bun sfarsit sarcina. Acum, daca traieste copilul, din suflet imi doresc sa traiasca. Daca nu, macar sa ma salvez pe mine, ca mama, ca mai am un copil de crescut."
Sotul femeii: "Mergem peste tot. La avocat am fost, acum am depus o reclamatie aici, la Colegiul Medicilor, dupa aia la Ministerul Sanatatii, la DSV. Nu vrem sa se mai intample cu mamicile, viitoare mamici sau parinti sa pateasca asa ceva."
Femeia spune ca poate ar fi luat in calcul sa faca intrerupere de sarcina, dar legislatia noastra interzice acest lucru.
Aurelia Bordeianu, gravida: "Nu se face la noi in tara. Trebuie sa ma duc in Israel sau in Anglia, nu stiu in ce tara sa ma duc sa fac. Sa fie schimbata legea, in cazul in care apar malformatii pe parcurs si nu se vad si sa se poata face intrerupere, sa nu se ajunga pana la sfarsit."
Aurelia vrea ca legea sa fie schimbata pentru ca si alte mame care ajung in aceasta situatie traumatizanta sa poata alege si sa nu treaca prin acest chin: sa aduca pe lume un copil cu malformatii grave, cu sanse minime de supravietuire.
Cauza Aureliei este sustinuta si de medici care vor sa ne alaturam altor tari din Europa unde, in cazul malformatiilor grave, mama are dreptul de a intrerupe sarcina in orice clipa.
Doctor Vlad Tica: "Exista o neclaritate legislativa si asteptam de multa vreme si ar fi bine sa apara niste norme. In Europa exista norme. In alte tari precum Anglia, Germania, Franta, exista pentru anumite malformatii, exista o lista de malformatii sau de anomalii genetice care determina permisiunea intreruperii sarcinii si dupa 14 saptamani".
Alaturi de medici sunt si psihologii care recunosc ca mamele sunt obligate sa treaca prin mai multe traume daca sunt nevoite sa aduca pe lume copii cu malformatii. Psihologii spun ca femeia trece acum prin soc emotional atat de puternic, incat fara tratament si consiliere, nu isi va reveni prea usor.
Andorina Potlog, psiholog: "Trairile sunt diverse, de la negare, furie, pana la depresie. Este foarte important ca medicii ginecologi care supravegheaza sarcina sa indrume viitoara mamica ce primeste o astfel de veste catre un terapeut care o poate ajuta."
Medicii sunt extrem de rezervati in privinta sanselor de supravietuire ale pruncului, chiar daca va ajunge sa se nasca.
Miercuri, femeia si sotul ei au venit in capitala pentru a depune plangeri impotriva sefei clinicii din Bucuresti si a angajatei care au urmarit sarcina. Desi inca de la primul control gravida le-a anuntat pe cele doua ca un medic din Constanta a descoperit malformatii, la clinica din Bucuresti femeia sustine ca i s-a spus repetat ca totul este in regula.
Doctorita ginecolog din Bucuresti, proprietara clinicii private, este pensionara si nu mai avea parafa. Se pare ca o folosea pe cea a fiului ei, medic la Spitalul Universitar.
Medicul acuzat: "Eu am consultat-o ginecologic, i-am facut analizele, am urmarit-o clinic si aceste malformatii care au aparut pe parcurs au aparut datorita dezvoltarii copilului. La varsta mica de sarcina nu se vad malformatiile."
Femeia insarcinata spune ca ii este greu sa gaseasca un doctor care sa ii preia sarcina acum, in luna a noua.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, gravida, bebelus, sanatate, sarcina,
Dată publicare:
13-01-2016 17:11