Barbatilor care devin tatici le scade testosteronul - studiu
Cantitatea de testosteron scade in momentul in care un barbat devine parinte. Si cu cat se implica mai mult in cresterea copilului sau, cu atat nivelul de testosteron scade mai mult, arata un studiu recent.
Concluziile celui mai amplu studiu care masoara testosteronul la barbati sunt publicate de New York Times.
Potrivit acestuia, apar diferente foarte mari in privinta acestui hormon, la parinti fata de barbatii tineri, care nu au copii.
Expertii sustin ca descoperirile pot avea implicatii si ne pot ajuta sa intelegem mai bine biologia parintelui, rolul hormonilor in organismul barbatilor, precum si in chestiunile de sanatate, cum ar fi cancerul de prostata.
“Adevaratul mesaj pentru cei de acasa este acela ca pentru un barbat sa fii parinte conteaza foarte mult", spune Peter Ellison, profesor de biologie la Harvard. "E atat de importanta aceasta etapa, incat chiar a modificat intreaga psihologie a barbatilor."
Din pacate, mai spune dr. Ellison, cred ca toti americanii sunt spalati pe creier ca sa creada ca daca nu au testosteron suficient de mult, inseamna ca sunt efeminati - ca nu au destula "barbatie".
“Sper ca astfel de cercetari sa aiba un impact mare asupra barbatilor americani. I-ar putea face sa-si dea seama ca suntem facuti sa fim tati activi, sa participam la cresterea progeniturilor noastre."
Studiul mai arata ca trupurile barbatilor au evoluat catre un sistem hormonal care-i ajuta sa se dedice familiilor lor in momentul in care se naste un copil. De asemenea, sugereaza ca intreg comportamentul masculilor poate afecta semnalele hormonale pe care le transmite. Si, dupa cum spun expertii, arata ca mamele au nevoie de ajutor in ingrijirea bebelusilor.
Carol Worthman, antropolog la Universitatea Emory, sustine ca acesta este felul barbatului de a spune ca "Sunt aici, nu caut distractii, ci ma calmez si sunt linistit pentru ca vreau o relatie buna.”
La studiu au participat 600 de barbati din Filipine. Testosteronul le-a fost masurat in momentul in care acestia aveau 21 de ani si erau singuri. Dupa care acelasi test le-a fost facut cinci ani mai tarziu. Desi testosteronul scade oricum cu varsta, tatii au inregistrat niveluri mul mai reduse decat cei care nu aveau inca un copil.
In plus, barbatii care petreceau mai mult de 3 ore pe zi ingrijindu-si copiii - jucandu-se cu ei, hranindu-i, facandu-le baie, etc - aveau un nivel de testosteron si mai redus.