Sapunul contaminat descoperit la Elias a mai fost folosit in doua spitale din tara. Autoritatile dau vina pe producator
Scandalul sapunului anti-bacterian contaminat cu un germene patogen periculos ia amploare. Potrivit Ministerului Sanatatii, dezinfectantul periculos a fost folosit si in doua spitale din Focsani si Targu Mures.
Alerta a fost data de medicii de la Spitalul Elias, dupa ce doi bolnavi s-au infectat, riscand sa intre in soc septic. Autoritatile verifica firma care a vandut sapunul si au inchis linia de productie
La o zi dupa ce doctorii de la Elias au dat alerta, sapunul antibacterian MAXIL, contaminat cu germenele patogen Serattia, a fost descoperit si in Spitalul de Urgenta din Focsani, dar si la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Sapunul acesta a fost folosit pe sectii, pentru personalul medical. Sapun dezinfectant pentru maini in speta. Pentru toate actele medicale de recoltari", a explicat doctorul Horatiu Suciu, manager IBCVT Mures.
Din fericire, pana acum, la niciunul dintre pacienti tratati in spitalele din Mures si Focsani nu s-au descoperit infectii provocate de aceasta bacterie. Dar masurile de precautie sunt vitale daca tinem cont de faptul ca la Spitalul Elias din Bucuresti germenele Serratia a imbolnavit 2 pacienti, aflati acum in stare stabila.
"Exista constituit grup de alerta si in momentul de fata fac toate testele, sper sa nu fie mai multe persoane identificate cu infectii", a spus ministrul Banicioiu.
Pana acum, autoritatile au retras 546 de litri de sapun din 3 loturi. Responsabilii verifica firma care a produs sapunul lichid, pentru a stabili care e motivul contaminarii si cum se poate ca o solutie menita sa omoare bacteriile sa le favorizeze inmultirea.
"Aici probabil ca a fost vorba de o declaratie falsa si o testare improprie, de aceea, si in consecinta vor plati. Se fac toate testele si noi ne indreptam catre producator", a mai spus Nicolae Banicioiu.
In Romania, toate dezinfectantele care au marcajul CE se notifica la Ministerul Sanatatii in baza unui dosar prezentat de producator, in care sunt puse toate analizele produsului. Dupa ce aceste dezinfectante ajung in spitale, nimeni nu le mai verifica
Chiar daca scandalul a luat amploare, producatorul din Targu Mures nu face niciun comentariu. Firma a fost amendata cu 1000 de lei, iar productia sapunului sistata.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacterii, sapun, Nicolae Bănicioiu, dezinfectanti,
Dată publicare:
03-10-2014 14:35