Pericolul excesului de antibiotice. Ajung în corp și în urma consumului de carne


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 19:43
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 17:59
Categorie: Stiri Sanatate

Bacteriile periculoase ne ameninţă viaţa, atrag atenţia medicii. Din cauza consumului exagerat de antibiotice, bacteriile devin rezistente la tratamente şi nu mai pot fi anihilate.

Klebsiela, bacilul pioceanic, acinetobacter sau stafilococul auriu sunt tot mai des întâlnite la noi. Iar condiţiile proaste din spitale agravează situaţia. Consumul excesiv de antibiotice rămâne o problemă la nivel mondial. 700.000 de oameni mor în fiecare an din această cauză.

Românii consumă antibiotice fără indicaţie medicală, însă la fel de grav este şi faptul că în spitale, unii doctori prescriu antibiotice şi când nu este neapărat nevoie.

1 din 3 pacienţii internaţi în spital e tratat cu antibiotice, iar mai mult de jumătate dintre persoanele care trec printr-o operaţie primesc un astfel de tratament mai mult de o zi. În Europa, România este pe locul 4 la consumul de antibiotice şi culmea este că doctorii le prescriu preventiv, adică şi înainte de a avea un diagnostic exact.

Astfel de obiceiuri au dus la apariţia bacterilor foarte rezistente, care nu mai pot fi învinse cu tratamente cunoscute. O altă problemă o reprezintă consumul de antibiotice la animale. Într-un final şi acestea ajung în corpul uman în urma consumului de carne. Comisia Europeană vrea măsuri drastice.

Problema este una la nivel global, iar reprezentanţii Comisiei Europene spun că fiecare ţara ar trebui să aibă propriul plan de combatere a consumului excesiv de antibiotice şi a infecţiilor generate de bacteriile rezistente la tratament. Iar soluţiile pot fi simple.

Culmea este că încă de anul trecut în România a fost înfiinţat un comitet interministerial care să prevină consumul mare de antibiotice, doar că el nu funcţionează. Ministerul Sănătăţii propune măsuri rapide.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ”Fiecare spital să aibă zona de microbiologie să putem depista aceste infecţii, utilizarea testelor rapide să putem merge cu tratamentul tintit.”

Minsitrul Sănătăţii promite că într-un an de zile România va avea un plan de combatere a rezistenţei antimicrobiene.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

”Marius Nasta”, un focar de infecție, vechi de 100 de ani: 4 bacterii multi-rezistente
Managerul ”Marius Nasta”: În România e o problemă cu declararea infecțiilor nosocomiale
VIDEO PROTVPLUS.RO