”Marius Nasta”, un focar de infecție, vechi de 100 de ani: 4 bacterii multi-rezistente
Au fost luate măsuri excepţionale de control la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, după moartea a trei pacienţi, din cauza unei bacterii periculoase.
Responsabilii vor verifica fişele bolnavilor internaţi anul acesta la terapie intensivă, pentru a stabili câţi dintre ei au avut şi infecţii cu bacterii multi-rezistente. Anunţul a fost făcut chiar de managerul spitalului, după ce au fost identificate 4 tipuri ale acestei bacterii la pacienţi. Conducerea Institutului demarează şi o anchetă internă, care va stabili dacă personalul medical respectă regulile de igienă.
Institutul Marius Nasta are 100 de ani, iar medicii cer urgent o clădire nouă.
Analizele arată că într-adevăr la Institutul Marius Nasta este un focar de infecţie: 3 decese, 5 pacienţi infectaţi, 4 tipuri de bacterie multi-rezistentă acinetobacter. Doar doi dintre bolnavi au aceeaşi tulpină şi se luptă pentru viaţa lor în secţia de terapie intensivă: un bărbat de 68 de ani şi o femeie de 78 de ani. Amândoi suferă şi de alte boli foarte grave.
Ancheta epidemiologică trebuie să stabilească dacă bolnavii au luat bacteria din spital ori au venit cu ea, cum a fost în cazul unui bărbat transferat de la Matei Balş. Toate fişele pacienţilor internaţi de la începutul anului vor fi verificate.
Doctor Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: ''E important să vedem antecedentele acestor pacienţi, cât timp au stat în spital, unde au fost, cu cine au luat contact. La Marius Nasta mor mulţi pacienţi, pentru că numărul de cazuri grave e mai mare decât în altă parte. 60% vin bolnavi din afara Bucureştiului. În ATI sunt cu o clasă de risc extrem de mare şi un prognostic rezervat.''
La fiecare dintre cele 3 persoane care au decedat a fost identificat câte un tip de bacterie multi-rezistentă. În ceea ce îl priveşte pe bărbatul adus de la Institutul Matei Balș, acestuia i se prelevaseră probe înainte de transfer, dar starea lui de sănătate nu a mai permis aşteptarea rezultatelor. Tocmai de aceea, când a ajuns la Nasta a fost pus separat de ceilalţi bolnavi.
Pe lângă acinetobacter, bărbatul de 44 de ani care a decedat avea pseudomonas şi proteus, alte 2 bacterii extrem de periculoase. Reprezentanţii Institutului Marius Nasta spun însă că fost izolat de la început şi nu a infectat şi alţi pacienţi. De altfel, tipul de acinetobacter identificat la el nu a fost şi la ceilalţi bolnavi.
Pe de altă parte, reprezentanţii Institutului Matei Balş spun că au luat toate măsurile şi au igienizat secţia în care fusese internat bărbatul.
Între timp, la Marius Nasta continuă ancheta epidemiologică. În plus, se vor face verificări interne, care trebuie să stabilească dacă personalul medical respectă regulile de igienă.
Sorina Pintea: ”Există reguli şi proceduri foarte bine stabilite pentru terapie intensivă. Eu nu cred că trebuie schimbate, doar aplicate.”
Deocamdată, blocul operator şi secţia de terapie intensivă rămân închise. 18 dintre cei 28 de pacienţi care erau internaţi la Marius Nasta şi aveau nevoie de operaţii au fost externaţi şi vor fi reprogramaţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: bacterii, decese, marius nasta, acinetobacter,
Dată publicare:
21-02-2019 16:36