Bacteria rezistenta la antibiotice care a pornit alerta in spitale din Vaslui si Bucuresti. Ce risca pacientii infectati
Oficialii au luat masuri de precautie in spitalele din Bucuresti si Vaslui, unde au fost depistate mai multe cazuri de infectie generate de o bacterie periculoasa. Este un nou germene intra-spitalicesc, rezistent la antibiotic.
Bacteria care a aparut in ultimii ani le provoaca bolnavilor varsaturi si deshidratare. Ministerul Sanatatii le-a cerut managerilor sa izoleze pacientii infectati cu bacteria Clostridium si sa dezinfecteze spatiile cu clor.
In spitale s-a dat alerta pentru Clostridium Difficile, o bacterie rezistenta la antibiotic. Inceputul de an este ingrijorator. In numai 4 luni, in unitatile sanitare din Bucuresti, s-au inregistat tot atatea cazuri cat intr-un an intreg - 462 de pacienti s-au infectat cu bacteria Clostridium.
Intre cei infectati este si o doamna care la 3 saptamani dupa ce a nascut a fost operata din cauza unor complicatii. Ulterior, a depistat printr-o analiza ca e infectata cu aceasta bacterie periculoasa.
“Din cauza problemei, am fost nevoita sa intrerup alaptarea. Mi-au spus ca este o infectie extrem de frecventa in ultimul timp, in Bucuresti”, spune pacienta infectata.
Bacteria e cu atat mai periculoasa cu cat, in ultimii 3 ani, a facut zeci de victime. Familia marelui fotbalist Lica Numweiler sustine ca acesta s-a stins, anul trecut, din cauza unei infectii cu Clostridium.
Cei predispusi la infectie sunt batranii internati pe termen lung sau cei care urmeaza tratamente indelungate cu antibiotice.
La spitalul din Barlad, de exemplu, jumatate din pacientii contaminati cu Clostridium au intre 60 si 85 de ani. Printre cei care au luat germenele se afla si o asistenta.
Infectiile se transmit de la un pacient la altul prin contactul direct cu lenjeria, mobilierul si clantele usilor din spital. Tocmai de aceea igiena si dezinfectiile frecvente cu clor sunt vitale.
Alertat de extinderea infectiei, Ministerul Sanatatii a cerut managerilor de spitale din Bucuresti si Vaslui sa ia masuri.
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: “Curatenie, izolare – asta s-a intamplat de fapt la Vaslui si Bucuresti.”
Mai mult, bolnavii infectati trebuie izolati, iar personalul sa poarte echipament de protectie.
Oficial, in fiecare an peste 8.500 de romani s-au infectat intr-un spital romanesc. Insa numarul real al infectiilor nosocomiale e de zece ori mai mare, sustin medicii.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, sanatate, clostridium difficile,
Dată publicare:
22-05-2014 18:57