Autoritățile caută soluții pentru pacienții cu Covid-19. Se amenajează paturi, inclusiv în sistemul privat
Cu peste 1.250 de pacienți cu SARS-CoV-2 internați în secțiile de terapie intensivă, autoritățile caută zi de zi soluții pentru cei care fac forme grave ale infecției.
Se amenajează mai multe paturi, inclusiv în sistemul privat, însă numărul mare de bolnavi rămâne o provocare. În doar câteva ore, jumătate dintre paturile ATI, disponibile într-un spital privat, au fost ocupate.
La Spitalul Metropolitan au început deja să vină ambulanțele care aduc pacienți cu forme grave ale infecției Covid. Vor fi în total 18 astfel de pacienți și încă 10 care au nevoie de flux mare de oxigen.
Acești bolnavi au fost transferați din unitățile de primiri urgențe de la Universitar, Bagdasar-Arseni și Floreasca. Pentru ei nu s-au mai găsit locuri libere în secțiile de terapie intensivă de acolo.
Și astfel, în doar câteva ore s-au ocupat aproape jumătate din cele 60 de paturi rezervate în spitalul privat pentru cei aflați în stare critică: 30 de terapie intensivă și 30 de terapie intermediară.
Pentru îngrijirea acestor bolnavi, doctorii din spitalul privat vor fi ajutați de colegii veniți de la alte unități sanitare.
Carmen Orban, manager Grupul Monza: „Au fost detașați patru medicii de ATI, urmând să mai fie doi rezidenți, plus doi medici din alte specialități și trei rezidenți din alte specialități.”
În plus, 12 studenți la Medicină vor ajuta la consultații și la triajul pacienților, pentru că aici sunt disponibile și 10 paturi pentru spitalizări de o zi.
Până acum, doar trei spitale private s-au alăturat sistemului de stat în lupta împotriva pandemiei. S-a întâmplat în București, Oradea și Arad.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Noi ne-am adaptat terapiile intensive și extinderea numărului de paturi în funcție de evoluția fiecărui județ în parte. În zilele următoare reevaluăm tot ce înseamnă celelalte spitale suport Covid sau Covid să poată pregăti o extindere a numărului de paturi odată cu auducerea unor concentratoare sau realizarea unor instalații de oxigen care să fie evaluate și de ISCIR și de ISU.''
Și la Spitalul Pantelimon, unitate suport Covid pentru cei cu forme grave de boală va fi extins numărul de paturi de terapie intensivă. În prezent aici sunt 20, iar de săptămâna viitoare vor fi încă 40. De altfel, autoritățile spuneau că nivelul întregii țări, capacitatea de internare în ATI se va mări cu 280 de locuri și se va ajunge astfel la 1.460.
În prezent, 1.252 de bolnavi cu SARS-CoV-2 luptă pentru viețile lor într-o secție ATI. 429 sunt intubați și ventilați mecanic.