Reacţia DSU la informaţiile privind trimiterea unor pacienţi COVID către Spitalul Monza

Ultima actualizare: 07-11-2020 12:16
Imagini de la centrul din Chitila pentru bolnavi de Covod-19 cu forme ușoare - 6
Pro TV

Unitatea modulară de la Chitila, administrată de spitalul privat Monza, triază doar pacienții Covid-19 cu simptome ușoare, care ajung aici la solicitarea oricăror unități medicale, pentru a nu aglomera UPU-urile din spitale, informează DSU.

 

Unitatea modulară de la Chitila este doar un centru de evaluare a pacienților infectați cu Covid-19, dar care manifestă simptome ușoare ale bolii, aceștia fiind astfel triați și trimiși eventual apoi în spitale Covid, arată Departamentul pentru Situații de Urgență.

”Ca urmare a informațiilor diseminate în spațiul public de către publicația Libertatea conform căreia “Instituțiile conduse de Arafat și Streinu Cercel decid care pacienți cu Covid beneficiază de servicii medicale cu standard privat la Monza”, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele: În luna aprilie, în contextul epidemiei de coronavirus din România și a legislației în vigoare la acel moment, companiile Auchan și Leroy Merlin, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au demarat organizarea unui centru de spitalizare pentru persoane noncritice infectate cu noul Coronavirus SARS-CoV-2”, susține DSU.

Potrivit unei informări a instituției, ”în vara acestui an, ca urmare a creșterii constante a numărului de persoane infectate cu noul virus și în vederea anticipării unei supraaglomerări în Unitățile de Primiri Urgențe, DSU, Ministerul Sănătății, Institutul Matei Balș, cu sprijinul altor parteneri, a fost semnat un acord de comodat, prin care Spitalul Monza operează noua unitate modulară Chitila, ca punct de triaj pentru pacienții cu simptomatologie ușoară.

Facem precizarea că acest acord comun a fost trimis publicației Libertatea, la cerere.

În acest sens, unitatea modulară Chitila funcționază STRICT ca PUNCT DE TRIAJ al pacienților infectați cu noul Coronavirus, fiind un centru de evaluare, unde pacienții sunt supuși mai multor analize de specialitate, pentru a fi mai apoi redirecționați, în funcție de rezultat și de continuarea îngrijirilor medicale care se impun, către spitalele de suport Covid”.

 

Unitatea din Chitila nu are secție de terapie intensivă

 

DSU precizează că nu Raed Arafat sau o persoană anume trimite pacienți la Chitila, această decizie revenind oricărei instituții responsabile.

”Subliniem încă o dată faptul că spitalul modular Chitila este adresat persoanelor cu simptomatologie UȘOARĂ, în cadrul acestei unități spitalicești neexistând secție de terapie intensivă, sau alte aparate indispensabile continuării îngrijirilor medicale care impun pacienților aflați în stare gravă (oxigen, monitoare, injectomate etc.)

Decizia trimiterii unor pacienți cu simptomatologie ușoară către spitalul modular Chitila NU este luată de o singură persoană, în speță de șeful DSU, dr. Raed Arafat sau de altă instituție aflată în subordine. Printr-o comunicare permanentă a tuturor instituțiilor responsabile, în funcție de disponibilitatea locurilor din spitale și mai ales în ideea neaglomerării UPU-rilor cu pacienți cu forme ușoare de Covid, se ia decizia trimiterii oricărui pacient cu astfel de simptomatologie la spitalul modular Chitila, pentru examinare.

Dată fiind situația unei supraaglomerări în UPU sau în camerele de gardă, pacienții care prezintă simptome ușoare și care solicită ajutor, înclusiv prin serviciul 112, aceștia pot fi examinați în cadrul secției modulare Chitila, iar mai apoi, la decizia medicilor, pot fi transferați în unități suport Covid.

De asemenea, facem precizarea că în solicitarea publicației Libertatea, trimisă prin poșta electronică Departamentului pentru Situații de Urgență NU figurează următoarea solicitare de interes public : “să explice care sunt criteriile în baza cărora sunt selecționați pacienții cu COVID care sunt direcționați către Monza, Bucureștii Noi”, a mai transmis DSU.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO