Cercetatorii au aflat de ce unele persoane sunt mai active dimineata, iar altele seara. Perioadele sunt determinate genetic

Ultima actualizare: 06-02-2016 07:01
matinal

Un studiu a aratat ca oamenii matinali sau cei care functioneaza la capacitate maxima spre seara nu ar trebui sa lupte cu acest instinct natural, chiar daca le-o cere job-ul, pentru ca cel mai probabil este determinat genetic.

Se stia de mult ca toate speciile vii, de la fitoplancton la om, au un ritm circadian propriu, dar acum cercetatorii au aflat ca preferintele noastre cu privire la perioada din zi cand suntem cel mai activi este determinata genetic, iar autodisciplina nu are un efect substantial in a modifica aceste preferinte.

Studiul a fost realizat pe aproape 90 de mii de subiecti si a corelat prezenta diferitelor gene specifice cu reaspunsurile oamenilor la un chestionar despre activitatile cotidiene.

Cercetarea a mai aratat ca matinalii sunt mai putin predispusi la insomnie sau obezitate si nu au nevoie de mai mult de opt ore de somn pe noapte. Totodata, acestia au mai putine sanse de a deveni depresivi. Riscul este de 56% printre cei care functioneaza mai bine pe timpul noptii.

Oamenii de stiinta atrag atentia ca nu s-a gasit o relatie de cauzalitate directa intre masa corporala sau problemele legate de somn si calitatea de a fi matinal sau nu.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO