"Autismul virtual", boala care ii afecteaza pe copiii uitati de parinti in fata tabletei. "Nu mai stie nici sa se joace"

30-04-2017 18:05

Aveti mare grija cat timp va lasati copiii in fata televizoarelor, tabletelor ori telefoanelor inteligente. Excesul de tehnologie la varste foarte mici poate duce la tulburari din spectrul autist, spun medicii psihiatri.

Aceasta afectiune moderna a primit si un nume, autism virtual. Din fericire poate fi tratata, daca este descoperita la timp.

Jocurile pe telefon sau tableta, desenele animate par inofensive, dar pot avea efecte grave pentru copiii dumneavoastra, mai ales daca sunt mai mici de doi ani. Cei care petrec astfel mai mult de patru ore pe zi pot dezvolta o forma noua de autism... virtual. O denumire data de un grup de specialisti care au studiat fenomenul in ultimii cinci ani. Fetele sunt mai putin afectate, arata analiza lor. Dintre cazurile identificate, 80% erau baieti.

"Copilul meu parca nu aude!" s-a plans o mama care si-a dus baietelul de doi ani la un psihiatru. Cel mic nu raspundea cand era strigat si nu se uita in ochii adultilor. A primit un diagnostic dur: tulburare din spectrul autist. Dupa socul suferit, femeia a consultat mai multi specialisti, care au ajuns la concluzia ca cel mic nu are probleme genetice, ca in cazul autismului clasic. De vina era statul la televizor si pe tableta.

“I-am dat sa manance cu tableta, uitandu-se la desene animate, sa ii atrag atentia, ca sa manance”, povesteste femeia. “Ulterior, ne trezeam dimineata, deschideam televizorul, la masa tableta si uite asa din ce in ce mai multe ore pe zi. Ajunsese chiar 7-8 ore, uneori si 10 ore il lasam.”

Matei a inceput recuperarea, cu un psihoterapeut. Dar sedintele sunt costisitoare: intre 500 si 1000 de euro pe luna. Gina Bianu, psihoterapeutul lui Matei: “Nu asculta de instructiuni, nu stie sa se joace. Intotdeauna cand promovam un joc, sa zicem plastilina. Pur si simplu desfacem si incepe noi sa ne jucam, pentru ca copiii sunt foarte receptivi in primul rand prin imitatie.”

Specialistii spun ca in primii doi ani, copiii ar trebui sa stea mai mult afara, in natura si sa comunice cat mai des cu adultii.

Marius Zamfir, psiholog, Asociatia Pentru Sanatatea Mintala a Copilului: “Cea mai mare ruptura care se creeaza este cea intre senzatia auditiva si perceptia. Senzatia este faptul ca auzim. Perceptia este faptul ca intelegem ce auzim. Ca sa putem transforma o senzatie in perceptie, acem nevoie de o interactiune directa cu obiectele si cu persoanele respective. Aceasta nu se poate transforma doar printr-un mediu virtual, cel putin in etapa initiala de dezvoltare a copilului.”

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca pana la doi ani copiii sa nu aiba contact cu mediul virtual. Dupa aceasta varsta, parintii ii pot lasa in fata ecranelor, dar nu mai mult de doua, trei ore. Dupa cateva luni de terapie, recuperarea este totala. Autismul virtual ramane o amintire urata si.. o lectie de viata.


VIDEO PROTVPLUS.RO