Aparatul care poate salva vieți. Ministerul Sănătății finanțează extinderea programului


Ultimul update: Vineri 26 Aprilie 2019 20:31
Data publicarii: Vineri 26 Aprilie 2019 19:28
Categorie: Stiri Sanatate

O procedură complexă și scumpă, numită ECMO, care poate salva vieți, va fi finanțată de Ministerul Sănătății.

Este o tehnică medicală care presupune folosirea unui aparat ce preia funcția inimii și a plămânilor, cât timp bolnavul este în stare foarte gravă. Procedura îi va ajuta pe pacienții cu probleme cardiace sau pulmonare. Până acum, doar 1 din 4 bolnavi putea fi salvat cu ECMO, pentru că spitalele nu își permiteau să cumpere materialele necesare.

Profesor doctor Şerban Bubenek, managerul CC Iliescu: ''Să suplinim numai funcţia pulmonară, tragem sângele, trece printr-o membrană unde este oxigenat şi apoi e reinjectat, a doua posibilitate e să producem un debit mai mare''

Procedura ECMO, numită şi respiraţie în afara corpului, se foloseşte în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică din cauza unor boli foarte grave de inimă, plămâni, arsuri ori septicemii. Organismul lor nu mai are capacitatea de a oxigena cum trebuie inima.

Îngrijirea unui bolnav tratat în medie 15 zile cu ECMO poate ajunge şi la 25 de mii de euro, bani de care spitalele care au astfel de aparate nu dispun întotdeauna.

Profesor doctor Şerban Bubenek, managerul CC Iliescu: "Şanse sporite de supravieţuire unor categorii de bolnavi care până acum erau consideraţi depăşiţi, deasupra resurselor de care dispuneau spitalele. Nu am putut face mai multe de 10-12 ECMO pe an''

Ministerul Sănătăţii va finanţa procedura printr-un program special în 9 unităţi sanitare din Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj şi Iaşi.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: ''Peste 52% dintre pacienţii care au beneficiat de aceasta asistare ECMO au fost externaţi. Ministerul Sănătăţii va finanţa 120 de proceduri''

E nevoie însă şi de pregătirea personalului medical, care să ştie să aplice tehnica ECMO. Doctorii de la Institutul CC Iliescu din capitala au învăţat în centre din Franţa şi Israel.

Liana Valeanu, medic cardiolog CC Iliescu: ''E o muncă dificilă care necesită o echipă bine închegată formată din medici şi asistente. Noi cei care lucram în acest centru am fost formaţi în principiu în spitale din străinătate care practica în mod curent aceasta tehnica''

600 de medici şi 900 de asistente vor fi instruiţi să folosească tehnica ECMO. Programul va fi plătit din fonduri europene şi ar trebui să înceapă în luna iunie.

Proiectul pentru finanţare este în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

De la psihiatrie, direct la birou. Ultimele clipe din viața procurorului Ramona Bulcu
”Aici a murit tati”. Orfan de la 11 ani, Vali ar putea primi încă o lovitură de la viață
Mărturii despre cele 2 românce ucise în Cipru. Prieten: „E ceva foarte anormal”
VIDEO PROTVPLUS.RO