Explicația pentru retragerea de urgență din farmacii a medicamentului Eurespal


Ultimul update: Miercuri 13 Februarie 2019 13:45
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 18:16
Categorie: Stiri Sanatate

Unul dintre cele mai folosite medicamente împotriva tusei, la copiii de peste 2 ani, şi la adulţi, este retras de pe piaţă de urgenţă.

Agenţia Naţională a Medicamentului a confirmat decizia producătorului, de a opri vânzarea "Eurespal" - sirop şi tablete. Potrivit autorităţilor franceze, care au declanşat retragerea produsului, există indicii ca substanţa activă din medicament ar provoca tulburări de ritm cardiac.

Oprirea de la vânzare în regim de urgenţă a fost iniţiată de Autoritatea Franceză a Medicamentului, care a suspendat autorizaţia de punere pe piaţă pentru un produs împotriva tusei, folosit frecvent în boli respiratorii. În urma testelor care au vizat acest preparat al laboratoarelor Servier, "a fost identificat un potenţial efect al substanţei active, "fenspirida", privind apariţia tulburărilor de ritm cardiac."

În aceeaşi zi, decizia de retragere a fost anunţată de producător în toate ţările în care era vândut medicamentul, sub diferite denumiri comerciale. În România, unde "Eurespal" este recomandat masiv în bronşite şi pneumonii, notificarea a ajuns în farmacii săptămâna trecută.

Farmacist: "Am primit informarea de la depozitele cu care noi colaborăm, pentru că a venit şi la ei de la producător, ca produsele Eurespal sirop şi tablete să le punem deoparte în zona de carantină. În momentul acesta ele nu mai sunt la vânzare, nu mai sunt către pacient."

Autoritatea Naţională a Medicamentului a publicat abia astăzi decizia de retragere voluntară a tuturor loturilor, din farmacii şi din spitale.

Anca Crupariu, reprezentantul Agenției Naționale a Medicamentului: "Este o problemă de siguranţă. Este bine să oprească acest tratament."

În formă de sirop, cea potrivită pentru copiii de peste 2 ani, Eurespal era singurul antitusiv şi bronhodilatator care putea fi obţinut cu prescripţie medicală cu compensare 100%. În următoarele zile, autorităţile ar trebui să trasmită către medici o variantă de înlocuire, astfel încât să nu existe un impact financiar asupra pacienţilor.

Aceeaşi substanţă activă din Eurespal, "fenspirida", există şi într-un alt medicament sub formă de pastile. Pentru acesta nu s-a primit nicio notificare de retragere.

Autorităţile îi sfătuiesc pe pacienţi să raporteze efectele adverse pentru orice medicament, dacă acestea nu apar în prospect.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO