Ancheta in Piatra Neamt dupa ce gemeni nascuti prematur au contactat infectii intraspitalicesti. Un bebelus a murit
Este ancheta la maternitatea din Piatra Neamt dupa ce gemeni nascuti prematur au contactat infectii intraspitalicesti, iar unul dintre ei, si asa extrem de fragil, a murit.
Disperati, parintii au cerut ca bebelusul supravietuitor sa fie transferat de urgenta la Iasi. Oamenii vor sa afle si ce bacterie le-a omorat unul dintre prunci. Cei de la Directia de Sanatate Publica au luat mai multe probe si asteapta rezultatele de laborator.
Gemenii s-au nascut in data de 7 iulie, la 34 de saptamani. Unul dintre ei a primit nota 6 pentru ca avea putin peste 2 kg. Dupa 9 zile in care parea ca evolueaza bine, s-a prapadit.
Alexandru Juncu, manager Spitalul Piata Neamt: "In cursul zilei de 17.07 s-a recoltat hemocultura care a evidentiat prezenta de enterobacter. La necropsia efectuata la 24 de ore nu s-a evidentiat focar de infectie. A fost anuntat DSP, precum si Sanepidul si s-au intocmit actele de deces care se raporteaza la Ministerul sanatatii, e obligatoriu."
Celalalt copilas a fost transferat la o maternitate din Iasi, iar starea lui este ceva mai buna.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Copilul adus de la Neamt are clepsiela, e infectie nosocomiala. Cel care a decedat a avut hemoragie intraventriculara, ca a fost si colonizat cu clepsiela."
Managerul maternitatii din Piatra Neamt recunoaste prezenta infectiilor nosocomiale in unitate, insa sustine ca in perioada in care a fost internata mama gemenilor nu ar fi fost gasite bacterii periculoase in salile de operatii sau pe mainile cadrelor medicale.
Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Nu exista spital steril, n-ai cum, plus ca suntem si superaglomerati. N-ai cum sa creezi camere sterile, sa-i izolezi, cand o asistenta ingrijeste 12 copii sau un doctor 64 intr-o garda, asta este."
Doctorii spun ca infectia cu Clepsiela are o frecventa de 25 - 28 % in spitalele de la noi, dar si ca bebelusii, mai ales cei prematuri au risc crescut din cauza imunitatii scazute.
Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "S-au utilizat in exces antibioticele, pentru orice rosu in gat, s-a creat in timp o rezistenta, si asta se vede in special asupra populatiei sensibile, in speta nou-nascutul si in special prematurul. Clepsiela e peste tot, e un germene care exista in sectii de terapie intensiva.”
In urma tragediei cei de la Consiliul Judetean Neamt au cerut o ancheta amanuntita in maternitatea din oras, iar inspectorii pentru Sanatate Publica fac la randul lor cercetari.