Ancheta in Piatra Neamt dupa ce gemeni nascuti prematur au contactat infectii intraspitalicesti. Un bebelus a murit

Ultima actualizare: 26-07-2016 05:18

Este ancheta la maternitatea din Piatra Neamt dupa ce gemeni nascuti prematur au contactat infectii intraspitalicesti, iar unul dintre ei, si asa extrem de fragil, a murit.

Disperati, parintii au cerut ca bebelusul supravietuitor sa fie transferat de urgenta la Iasi. Oamenii vor sa afle si ce bacterie le-a omorat unul dintre prunci. Cei de la Directia de Sanatate Publica au luat mai multe probe si asteapta rezultatele de laborator.

Gemenii s-au nascut in data de 7 iulie, la 34 de saptamani. Unul dintre ei a primit nota 6 pentru ca avea putin peste 2 kg. Dupa 9 zile in care parea ca evolueaza bine, s-a prapadit.

Alexandru Juncu, manager Spitalul Piata Neamt: "In cursul zilei de 17.07 s-a recoltat hemocultura care a evidentiat prezenta de enterobacter. La necropsia efectuata la 24 de ore nu s-a evidentiat focar de infectie. A fost anuntat DSP, precum si Sanepidul si s-au intocmit actele de deces care se raporteaza la Ministerul sanatatii, e obligatoriu."

Celalalt copilas a fost transferat la o maternitate din Iasi, iar starea lui este ceva mai buna.

Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Copilul adus de la Neamt are clepsiela, e infectie nosocomiala. Cel care a decedat a avut hemoragie intraventriculara, ca a fost si colonizat cu clepsiela."

Managerul maternitatii din Piatra Neamt recunoaste prezenta infectiilor nosocomiale in unitate, insa sustine ca in perioada in care a fost internata mama gemenilor nu ar fi fost gasite bacterii periculoase in salile de operatii sau pe mainile cadrelor medicale.

Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Nu exista spital steril, n-ai cum, plus ca suntem si superaglomerati. N-ai cum sa creezi camere sterile, sa-i izolezi, cand o asistenta ingrijeste 12 copii sau un doctor 64 intr-o garda, asta este."

Doctorii spun ca infectia cu Clepsiela are o frecventa de 25 - 28 % in spitalele de la noi, dar si ca bebelusii, mai ales cei prematuri au risc crescut din cauza imunitatii scazute.

Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "S-au utilizat in exces antibioticele, pentru orice rosu in gat, s-a creat in timp o rezistenta, si asta se vede in special asupra populatiei sensibile, in speta nou-nascutul si in special prematurul. Clepsiela e peste tot, e un germene care exista in sectii de terapie intensiva.

In urma tragediei cei de la Consiliul Judetean Neamt au cerut o ancheta amanuntita in maternitatea din oras, iar inspectorii pentru Sanatate Publica fac la randul lor cercetari.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO