Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani. Laboratoarele refuză programările pe motiv că nu sunt fonduri
Programul de prevenţie pentru persoanele care au împlinit 40 de ani ar putea eşua din cauza nepăsării.
Pe de o parte, oamenii nu par interesaţi să afle care le este starea de sănătate, deşi analizele sunt gratuite, pe de alta, nu sunt primiţi în laboratoare pe motiv că nu sunt fonduri. Asta deşi legislaţia spune clar că există bani care pot fi recuperaţi în luna următoare, dacă se termină pentru lună în curs. Într-o singură zi, în patru laboratoare am primit acelaşi răspuns: reveniţi!
Reprezentant laborator analize, cu camera ascunsă: ''Trebuie să urmăriţi ziua în care noi facem programări, când primim plafonul, undeva pe la sfârşit de lună."
Această discuţie a avut loc într-un laborator privat de analize. Am cerut un set de analize pentru o persoană care are peste 40 de ani şi care, conform noilor reglementări, în baza recomandărilor medicului de familie, sunt gratuite. Ni s-a spus însă că luna aceasta nu mai sunt fonduri. Un refuz inadmisibil, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: ''Faptul că nu sunt fonduri nu este o explicaţie, norma spune foarte clar că aceste servicii trebuie aplicate şi îşi vor primi banii luna următoare.''
Deocamdată, reprezentanţii laboratorului nu au răspuns solicitării PRO TV pentru a oferi un punct de vedere.
Situaţia se repetă însă şi în alte locuri.
Discuții cu camera ascunsă:
- ''Dacă reuşiţi să ajungeţi în dată de 26 şi vom avea suficiente fonduri, cu mare drag vă ajut.''
- ''Acum cu plată, doar din septembrie vom avea fonduri.''
“Până în acest moment nu au fost prezentate în centrele de recoltare SYNLAB bilete corect completate pentru prevenţie. Trebuie ca pacienţii să înţeleagă că nu orice bilet de trimitere este automat acceptat în afara fondurilor disponibile prin contractul cu CAS", au precizat pentru Ştirile ProTV reprezentanţii unui alt laborator privat.
Într-adevăr, biletele standard au fost trimise spre tipărire şi vor fi gata săptămâna viitoare. Însă, între timp, medicii de familie pot elibera alte bilete în baza cărora persoanele peste 40 de ani să îşi facă analizele şi consultaţiile de prevenţie. Normele au fost deja publicate şi explicate, spune preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe. Trebuie doar citite: atât de doctorii de familie, cât şi de cei din laboratoare.
Raluca Zoițanu, medic de familie: ''Avem biletele vechi de monitorizare şi pe ele putem tăia partea unde scrie că sunt plătite din fondurile proprii ale laboratoarelor.”
Aceste analize fac parte din noul program de monitorizare şi prevenţie adoptat de CNAS. Concret, medicii de familie le pot prescrise persoanelor peste 40 de ani, care riscă să dezvolte anumite afecţiuni, având în vedere istoricul lor medical sau al celor din familie.
Dacă nu acceptă să facă aceste analize, laboratoarele pot fi sancţionate.
Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: ''Avertisment în prima fază, apoi reducerea valorii de contract cu anumite puncte procentuale.''
Programul a intrat în vigoare de la 1 iulie.