Amenda de 12 milioane de euro in piata farmaceutica. Cum motiveaza Consiliul Concurentei decizia

Ultima actualizare: 31-10-2012 19:53

Consiliul Concurentei a anuntat luni ca amendeaza cu 12 milioane euro mai multe firme din piata farmaceutica, decizia fiind luata la finele lui 2011, si ca a finalizat o alta investigatie in acest sector fara sa dea sanctiuni.

Prima investigatie, care a vizat companiile Bayer, Sintofarm si distribuitorii pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale, a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009 si s-a incheiat la finele anului trecut.

Companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm au fost sanctionate cu 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer si, respectiv, Sintofarm.

"Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania", a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedinele Consiliului Concurentei.

Amenzile aplicate sunt urmatoarele: Bayer - 7,25 milioane lei, Sintofarm - 63.000 lei, Mediplus - 11,74 milioane lei, Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.

De asemenea, Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a finalizat, fara a aplica sanctiuni, investigatia privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente(ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Investigatia a inceput in luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrarile de medicamentecatre spitale si farmacii. Conform reprezentantilor celor doua asociatii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sanatatii de a ajusta pretul medicamentelor in functie de evolutia cursului valutar.

"Avand in vedere ca Ministerul Sanatatii a dat curs solicitarilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale si nu au mai fost sesizate actiuni similare ale acestora, Consiliul Concurentei a decis sa nu aplice sanctiuni in acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentantii celor doua asociatii ca operatorii economici concurenti trebuie sa isi desfasoare activitatile in mod independent si ca urmare ii vom monitoriza cu mare atentie pentru a vedea daca respecta regulile de concurenta", a mai declarat presedinele Consiliului Concurentei.

Decizia Consiliul Concurentei privind aceasta investigatie a fost anuntata tot in cursul zilei de luni de Musat & Asociatii, care a reprezentat in cadrul investigatiei Farmexim.

Autoritatea a finalizat anul trecut si alte investigatii pe piata farmaceutica. Acestea au vizat Baxter si distribuitorii acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale, Belupo Croatia si distribuitorul acesteia in Romania A&G Med Trading pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale si compania Labormed Pharma pentru punerea in practica a unei concentrari economice inainte de obtinerea unei autorizari din partea Consiliului Concurentei, amenzile fiind de 5,99 milioane lei, 1,8 milioane lei, respectiv 467.000 lei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO