Alimentele care conțin "zahar ascuns". În timp, creează dependență
Dacă vreți să consumați mai puțin zahăr, ar fi bine să renunțați și la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate și chiar sortimente de pâine produse industrial, care îl conțin.
Medicii le numesc alimente cu "zahăr ascuns" și ne avertizează că dependența de dulce se creează în timp, deși consumăm mâncăruri așa-zis sărate. Producătorii sunt obligați să scrie pe etichete orice adaos de îndulcitori, iar noi rămâne să le și citim.
Probabil sunteți printre cei care își încep ziua cu o ceașcă de cafea sau de ceai. Dar ni se spune că trebuie să avem un mic dejun copios, așa că e bine să-ți faci o tartină cu pateu sau salam, ori o salată în care adaugi un pic de maioneză. Puțini știu însă că în alimente fără nicio legătură cu desertul se ascunde foarte mult zahăr. În loc de două lingurițe, poți primi 6-7, la o singură masa.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Dacă citim ingredientele, aflăm că salată boeuf are 14 grame de zahăr la sută de grame. Salamul și pasta de ficat conțin 2 la sută zahăr adăugat.
In murături și conserve de fasole găsim până la 15 la sută, zahăr adăugat. În sosuri, și peste 20 la sută. Dintr-o lingură de ketchup sau pastă de tomate, o linguriță poate fi zahăr sau îndulcitor, spun nutritionistii.
Paradoxal, producătorii de alimente folosesc zahărul că agent de măturare, de conservare, dar și colorant, pentru că da o nuanță intensă pastei pentru cârnați și cremvursti.
Dana Tănase, director executiv Asociația Română a Cărnii: "Mezelurile din România nu sunt dulci, dar el contribuie la aromatizare. Acest adaos de zahăr se face în scop tehnologic, și nu pentru a da gustul dulce."
Această tendința de a folosi zahărul tot mai frecvent în produsele procesate are însă și un efect nociv spun medicii pentru că zahărul acționează că un drog și poate da dependenta.
Doctor Simona Tivadar, specialist nutriție și boli metabolice: "Instinctual, noi preferăm bombele calorice, alimentele bogate în zahăr și în grăsimi. Ulterior, toate acestea se traduc într-un comportament alimentar ulterior profund modificat, foarte greu de corectat."
Organizatia Mondială a Sănătății ne recomandă să consumăm cel mult 50 de grame de zahăr adică maximum 8 lingurițe.
Chiar dacă reușim să ținem sub control deserturile, când vine vorba despre mâncare este imposibil să socotim zahărul din mesele zilnice. Apoi mulți constată că s-au îngrășat cu toate că nu au mâncat dulciuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: paine, sanatate, zahăr, ingrediente, dulce, indulcitori,
Dată publicare:
03-11-2017 18:18