Alimentele care conțin "zahar ascuns". În timp, creează dependență

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 03 Noiembrie 2017 18:18
Categorie: Sanatate

Dacă vreți să consumați mai puțin zahăr, ar fi bine să renunțați și la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate și chiar sortimente de pâine produse industrial, care îl conțin.

Medicii le numesc alimente cu "zahăr ascuns" și ne avertizează că dependența de dulce se creează în timp, deși consumăm mâncăruri așa-zis sărate. Producătorii sunt obligați să scrie pe etichete orice adaos de îndulcitori, iar noi rămâne să le și citim.

Probabil sunteți printre cei care își încep ziua cu o ceașcă de cafea sau de ceai. Dar ni se spune că trebuie să avem un mic dejun copios, așa că e bine să-ți faci o tartină cu pateu sau salam, ori o salată în care adaugi un pic de maioneză. Puțini știu însă că în alimente fără nicio legătură cu desertul se ascunde foarte mult zahăr. În loc de două lingurițe, poți primi 6-7, la o singură masa.

Dacă citim ingredientele, aflăm că salată boeuf are 14 grame de zahăr la sută de grame. Salamul și pasta de ficat conțin 2 la sută zahăr adăugat.

Semnalul de ALARMĂ tras de OMS: Avem de 10 ori mai mulţi copii obezi pe glob faţă de acum 4 decenii

In murături și conserve de fasole găsim până la 15 la sută, zahăr adăugat. În sosuri, și peste 20 la sută. Dintr-o lingură de ketchup sau pastă de tomate, o linguriță poate fi zahăr sau îndulcitor, spun nutritionistii.

Paradoxal, producătorii de alimente folosesc zahărul că agent de măturare, de conservare, dar și colorant, pentru că da o nuanță intensă pastei pentru cârnați și cremvursti.

Dana Tănase, director executiv Asociația Română a Cărnii: "Mezelurile din România nu sunt dulci, dar el contribuie la aromatizare. Acest adaos de zahăr se face în scop tehnologic, și nu pentru a da gustul dulce."

Această tendința de a folosi zahărul tot mai frecvent în produsele procesate are însă și un efect nociv spun medicii pentru că zahărul acționează că un drog și poate da dependenta.

Doctor Simona Tivadar, specialist nutriție și boli metabolice: "Instinctual, noi preferăm bombele calorice, alimentele bogate în zahăr și în grăsimi. Ulterior, toate acestea se traduc într-un comportament alimentar ulterior profund modificat, foarte greu de corectat."

Organizatia Mondială a Sănătății ne recomandă să consumăm cel mult 50 de grame de zahăr adică maximum 8 lingurițe.

Chiar dacă reușim să ținem sub control deserturile, când vine vorba despre mâncare este imposibil să socotim zahărul din mesele zilnice. Apoi mulți constată că s-au îngrășat cu toate că nu au mâncat dulciuri.

De ce nu este bine să folosim oțet și zahăr la murături

De ce nu este bine să folosim oțet și zahăr la murături

VIDEO PROTVPLUS.RO

transplant

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin

Criză de sânge în Oradea. Angajații Centrului de Transfuzie au lansat un apel

A murit lângă spital după ce i s-a făcut o injecție și a fost lăsat să plece acasă

Spitalele care le-au făcut pacienților viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Aglomerația a devenit istorie

pacienti AVC

Afecțiunea care omoară 54.000 de oameni anual. România are doar 11 centre de îngrijire

Bacilul care a ucis 9 persoane. S-ar găsi în porumb și în produsele congelate

Sorina Pintea a numit un nou director executiv la Agenția Națională de Transplant

Cauzele lipsei de medicamente din România. Deși e ilegal, cumpărăm mai scump decât alte țări

Ce se va întâmpla cu cei 200.000 de euro care ar fi trebuit să îl salveze pe Călin Farcaș

Criza medicilor din mediul rural se adânceşte. Bolnavii nu au la cine apela