Alexandru Rafila, despre problemele medicilor de familie: „Medicii să testeze pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, vineri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, că se conturează o soluţie pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a menționat că, în principiu, va exista un pachet de testare a pacienţilor suspecţi de COVID-19 în cabinetele medicilor de familie pentru a depista persoanele pozitive, precum şi posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale, care să permită un tratament antiviral.
Preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei, dr. Dina Mergeani, a spus că aceste teste vor fi făcute de medicii de familie care doresc să se implice în acest demers.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Am convenit posibilitatea - pentru colegii care pot şi vor - să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau ministerul îl va achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare, să-i diagnosticăm cât mai rapid pe pacienţii pozitivi şi să oprim transmiterea pe cât se poate", a afirmat dr. Mergeani.
Ministrul Rafila a precizat că acest pachet este complet şi include materiale de protecţie pentru personalul medical.
„Pachetul referitor la testare este o manoperă completă: test, efectuare efectivă a testului şi materialele de protecţie pentru personalul medical. În afară de acest lucru, pentru persoanele pozitive va exista posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale, care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu şi care să fie protectiv pentru pacienţi şi pentru personalul medical, ca să nu existe discuţii că tratamentul antiviral se acordă în condiţii empirice, fără o testare, fără o evaluare în prealabilă a pacientului", a explicat Rafila.