Nicolae Ciucă: România trimite o aeronavă Tarom la Pretoria pentru a repatria românii blocaţi în Africa de Sud

Ultima actualizare: 28-11-2021 12:23
Nicolae Ciuca
Agerpres

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a îi prelua pe cei 36 de cetăţeni români care sunt blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate, în contextul apariţiei variantei Omicron.

Şeful Executivului a adăugat că mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile prin care aeronava va putea prelua şi alţi cetăţeni blocaţi şi astfel alte state europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud să o poată face, prin Mecanismul european pentru situaţii de urgenţă.

„A apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipa de rugby din Baia Mare blocată în Africa de Sud şi mai sunt alţi patru cetăţeni români care sunt blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă. Referitor la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu MAE, cu Ministerul Transporturilor cu DSU şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de Guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlate ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă. Mi se pare cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentru că cetăţenii aşteaptă astfel de decizii de la noi. Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară să facem în aşa fel încât să simţim împreună româneşte”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de duminică a Guvernului, potrivit News.ro.

36 de români au rămas blocați în Republica Africa de Sud, după ce Uniunea Europeană a suspendat zborurile din 7 state de pe continent, din cauza tulpinii-mutant a SARS-CoV-2.

Printre ei se numără turiști, navigatori, dar și compnenții echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, campioană a României.

Sportivii se aflau în turneu, la 400 de kilometri de Pretoria, și ar fi trebuit să se întoarcă în țară sâmbătă dimineață. Deși au fost testați negativ pentru coronavirus, membrii echipei au fost nevoiți să-și prelungească șederea la hotelul unde au fost cazați.

Eugen Apjok, antrenorul principal al CSM Ştiinţa Baia Mare, a declarat că membrii delegaţiei române sunt bine, stau în camerele de hotel, ţin legătura cu autorităţile române şi speră să poată pleca în scurt timp din Africa de Sud. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO