Fenomen îngrijorător. Numărul elevilor din România afectați de obezitate, tot mai mare: ”Mănâncă cronțopele, 2-3 sticksuri”

Ultima actualizare: 13-01-2022 19:53

În România, numărul elevilor afectați de obezitate este în creștere, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică.

Un program de viață dezordonat, orele puține de somn și mâncarea nesănătoasă și stresul sunt de vină pentru problemele cu greutatea ale adolescenților. În plus, spun specialiștii, programul multor copii a fost bulversat de pandemie.

Laura este mama unei adolescente care a ajuns la nutriționist pentru că, în timpul școlii, nu a avut un program de somn și de alimentație echilibrat. Atunci, părinții au decis să ceară ajutorul unui specialist.

Mamă: "Un ritm de viață absolut aiuristic. Dimineața, în 90 la sută din cazuri nu servea micul dejun, mergea la școală de foarte multe ori fără pachet și sigur că ronțăiala din timpul zilei și din pauze a contribuit foarte tare. După ora 16 începeau tentațiile de patiserie. După teme, la ora 9-10, cu telefonul în mână până foarte târziu și evident că găseam ascunse și câte o punguță cu bombonele."

În România, conform Institutului Național de Sănătate Publică, numărul cazurilor noi de obezitate înregistrate în anul școlar 2019-2020 la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 9 ani reprezintă aproape 20 la sută din totalul cazurilor pe țară.

Iar la adolescenți, situația rămâne îngrijorătoare. Județele cu cel mai mare număr de cazuri sunt Timiș, Argeș, Hunedoara și Maramureș.

Pe de altă parte, într-un studiu publicat în Sleep Research Society, cercetătorii americani arată că nevoia de zahăr și de carbohidrați crește, în cazul adolescenților, cu cât dorm mai puțin. Tendința de a consuma mâncare de proastă calitate, procesată, care conține mult zahăr, apare mai ales seara, după ora 21.00, tocmai pentru a stoca noi resurse de energie.

Adina Rusu, nutriționist-dietetician: "Doresc să compenseze oboseala pe care o resimt. Acești adolescenți consumă în general mai puține alimente sănătoase pe parcursul unei zile, cum ar fi fructele și legumele, și tind să aibă cea mai mare parte a alimentației în a doua parte a zilei, când organismul este mai lent și asimilăm din ceea ce mâncăm."

Potrivit specialiștilor, adolescenții trebuie să doarmă între opt și 10 ore pe noapte, iar copiii mai mici de 13 ani, între nouă și 11 ore.

Veronica Mocanu este medic endocrinolog și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. A realizat un chestionar cu zeci de părinți, iar concluziile sunt alarmante.

Veronica Mocanu, medic primar endocrinolog: "15 la sută dintre acești copii se culcă la ora 23. Copilul nu îndeplinește cele 11 ore de somn. O altă întrebare interesantă cu răspuns îngrijorător - dacă puteți să-i stabiliți copilului un program de somn, ora de culcare și ora de trezire. 50 la sută au spus că nu sunt siguri că îi pot asigura copilului un program de somn."

Părinte: ”La 11.30, mai facem și box câteodată, că-i trag internetul din casă, că altfel nu. E lumea TikTok, altceva nu mai au în cap.”

Reporter: ”Ce mănâncă la școală?”

Părinte: ”Cronțopele, se duc repede și își iau două, trei sticksuri."

Ultimele date arată că și pandemia a agravat lucrurile. În timpul orelor online, de acasă, mulți copii obișnuiesc să mănânce în fața calculatorului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO