Studiu ingrijorator despre painea romaneasca. Substantele periculoase folosite in cele mai multe sortimente de pe piata

×
Codul embed a fost copiat

Un nou studiu despre paine ne confirma un lucru extrem de grav, habar nu avem ce mancam. Painea feliata de exemplu, este plina de aditivi, conservanti si ingrediente care, in unele cazuri, nici nu sunt mentionate pe eticheta.

Avertizarile vin de la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, un ONG ai carui reprezentanti sustin ca 86% dintre sortimentele de paine neagra sunt inselatoare. Desi aceste practici sunt cunoscute de autoritati, sanctiunile date sunt destul de putine.

Un studiu realizat de profesori universitari si experti tehnici in domeniul ingineriei produselor alimentare la solicitarea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor arata ca la 96% dintre produsele verificate NU respecta reteta traditionala compusa din faina, apa, drojdie si sare. In 27% dintre cazuri se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea painii, iar la 73% s-au gasit conservanti alimentari. Lucru perfect legal, dar care pe termen lung ar putea genera anumite probleme sustin initiatorii demersului.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC: "Am gasit o paine care avea termen de valabilitate 3 luni. desi termenul ar trebui sa fie de 24 de ore."

Activistii APC au verificat 52 de tipuri de paine de la 19 producatori. Jumatate dintre acestea contin zaharuri, care spun autorii studiului pot duce la cancer de colon si afectiuni cardiovasculare. Iar margarina, folosita in 12% dintre cazuri, genereaza colesterol si favorizeaza aparitia bolilor de inima, sustin tot acestia. Si adaosul de gluten este frecvent, ceea ce indica o calitate inferioara a fainurilor folosite.

Citește și
produse expirate
Paine mucegaita si alimente expirate, intr-un club de lux din Mamaia. Presedinte ANPC: "Zona de fite pe banii romanilor"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Nu e buna, se sfaramiteaza repede, o iei astazi calda si maine o arunci", spune o cumparatoare.

In acelasi studiu se arata ca 86% dintre romani consuma paine neagra doar cu numele. Si asta pentru ca multi brutari amesteca faina alba cu tot felul de coloranti, precum caramelul, carminul si cenusa de vatra, interzise, dar greu de depistat. De ce? Pentru ca e mult mai ieftin decat sa foloseasca faina neagra.

Potrivit legii, acestia ar trebui sa primeasca amenzi intre 2.000 si 6.000 de lei.

"Fabricantii nu sunt cei mai onorabili, dar in acelasi timp nici autoritatile statului nu-si fac datoria asa cum ar trebui", spune un roman.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, sustin ca au dat anul acesta 2.400 de amenzi si ca au oprit de la comerciazare peste 40 de tone de produse neconforme. Romanii mananca 2 milioane de tone de piine. Sunt practic cei  mai mari consumatori din intreaga Uniune.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce mananca romanii. Ep 6. Cat de sanatos este sa mananci paine cu slanina si ceapa
Ce mananca romanii. Ep 6. Cat de sanatos este sa mananci paine cu slanina si ceapa

Romanii o consuma pe tot parcursul anului. Merge de minune pe timp de iarna, dar este savurata si cand temperaturile incep sa creasca, la iesirile in aer liber.

Paine mucegaita si alimente expirate, intr-un club de lux din Mamaia. Presedinte ANPC:
Paine mucegaita si alimente expirate, intr-un club de lux din Mamaia. Presedinte ANPC: "Zona de fite pe banii romanilor"

Toxiinfectie alimentara pe bani grei. Cu asta risca sa se aleaga turistii care nu sunt atenti ce mananca in concediu, la Mamaia. Inspectorii OPC au verificat terasele, cluburile si restaurantele din nordul statiunii, zona cea mai scumpa.

Reteta de pasca traditionala a unui inginer IT. Povestea lui Dan Truta,omul de stiinta care crede ca aluatul e inginerie pura
Reteta de pasca traditionala a unui inginer IT. Povestea lui Dan Truta,omul de stiinta care crede ca aluatul e inginerie pura

Fara pasca nu e Paste. Obiceiul stravechi vine din datina ebraica, unde mielul se mananca cu azima, adica paine nedospita. Traditional se facea din cinci cereale si apa

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.