Acum jumatate de an viata ei atarna de un fir de ata. Povestea fetitei salvata de un transplant
Acum o jumatate de an, o fetita de 6 ani cu o boala grava a ficatului era in pericol sa nu ajunga la varsta adolescentei. Dupa un transplant salvator povesteste ca a gustat cu pofta din tortul cu ciocolata primit de ziua ei.
Stefi este unul dintre cei peste 600 de romani care au suferit un transplant in acest an si care cer Ministerului Sanatatii sa sustina financiar un domeniu care a progresat mult peste asteptari.
Eugen Nicolaescu a promis ca facturile ramase dupa interventii vor fi achitate dupa o noua rectificare bugetara asteptata in aceasta luna.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Trupul firav al lui Stefi a primit in martie cea mai grea provocare - sa accepte un ficat nou. Insa in acea zi a inceput, de fapt, copilaria.
Stefi Bendea: "Am facut 7 ani, am primit multe cadouri. Nu ma mai doare operatia, am si uitat".
Stefi a fost ajutata de dincolo de moarte de un baietel de doi ani.
Preot Vasile Raduca, profesor de bioetica: "Cand putem pastra o viata printr-un act crestinesc, biserica binecuvanteaza acest act".
A fost primul an cand Biserica Ortodoxa si cea Catolica au sustinut deschis ideea prelevarii organelor de la cei aflati in moarte cerebrala, primul an cand Romania intra in randul tarilor cu peste 100 de donatori pe an. Dar, pentru nevoia de sustinere a transplantului si mai convingatoare sunt povestile celor salvati.
Mirela Popa: "Asa e, ca o poveste, am inceput sa prind aripi. Nu-mi venea sa cred cat de bine ma simt. Ai niste sentimente pe care nu le traieste un om obisnuit".
Mirela a iesit si ea din cosmarul unei indelungi asteptari. A intinerit de acum jumatate de an, cand a devenit pacient cu doua grefe: rinichi si ficat.
Iar Olesia spune ca incearca sa uite durerea si tratamentul continuu. La 16 ani s-a asezat prima oara pe un pat de dializa.
Olesia Tibulschi: "Pot sa zic ca nici n-am avut adolescenta. Ma simteam atat de rau incat credeam ca e ultima zi".
Abia la 31 de ani a primit un rinichi.
Sutele de supravietuitori ai interventiilor din acest an i-au convins pe responsabilii din Ministerul Sanatatii ca la anul, in 2014, Programul National de Transplant va primi finantare atat cat merita, nu cu taraita.
Avem deja o suta de transplanturi hepatice, trei sute renale, o grefare a inimii si sute de implanturi de cornee, piele si os.