Abuzul de care au parte taţii din România atunci când vor să se interneze cu copilul bolnav
Deşi legea nu face diferenţe între mamă şi tată, atunci când se pune problema internării în spital alături de copilul bolnav, mulţi bărbaţi sunt refuzaţi, pe motiv că şederea într-un salon alături de femei ar crea situaţii stânjenitoare.
Este vorba, însă, despre un abuz de care au avut parte, inclusiv tati văduvi, care îşi cresc singuri fetiţele şi băieţii.
Părinţii a doi bebeluşi gemeni au mers la spital cu gândul că-şi vor îngriji împreună copiii, programaţi pentru operaţie. Fiecare pacient sub 3 ani are dreptul la un însoţitor ales de familie pe durata spitalizării.
"Soţului i s-a interzis accesul către salon, pe motiv că e bărbat şi bărbaţii nu au voie pe secţie, că trebuia să mă gândesc, înainte să ne internăm, că voi fi doar eu cu cei doi copilaşi. Fizic, nu puteam să mă descurc cu ei", a povestit mama.
A fost un abuz, remediat abia după 4 zile de chin, adică aproape de externare, de managerul spitalului din Satu Mare. Iar plângerile curg şi în alte cazuri.
BOGDAN DRĂGHICI, Fundaţia Părinţi pentru Copii: ''S-au lovit de refuzul medicului care era şeful gărzii de a primi copilul cu tatăl. Mama era însărcinată în 7 luni, o sarcină cu probleme, nu avea voie să ridice, să facă efort. Şi au fost foarte brutal puşi la punct, cu întrebarea "Cine vreţi să trăiască, cel din braţe bolnav sau cel care urmează să se nască?"
O circulară a Ministerului Sănătăţii a cerut explicit personalului din spitale să nu facă diferenţe între mame şi tati, în acordarea serviciilor. Mesajul nu pare să fi ajuns unde trebuie.
Legislaţia românească nu conţine prevederi prin care să se interzică tatălui internarea cu copilul minor. Practica de a interzice taţilor internarea cu minorul în spital are ca efect o gravă încălcare a accesului la acordarea serviciilor de sănătate.
'Sunt aproape 10 ani de când Consiliul pentru combaterea discriminării a dat prima hotărâre oficială, care arată că interdicţia de a interna copilul alături de orice alt aparţinător în afară de mama este discriminatorie. Au apărut în continuare cazuri la Bârlad, Bacău, Târgu Mureş, Sibiu, Satu Mare. S-au dat amenzi, un manager a fost destituit. Ajungi să te întrebi cum de avem şi acum asemenea situaţii, de vreme ce pentru a aplica legea e nevoie doar de bunăvoinţă.
DR. LILIANA CREŢU, MEDIC PEDIATRU: "Aseara am avut un copil care a stat cu tatăl său în spital două zile şi a plecat acasă, că era mai bine. Am avut un caz în care a stat mai bine de o lună! E aceeaşi situaţie! Sunt atenţi, îi îngrijesc, le dau medicaţia, ne atenţionează la orice... sigur, cum să nu!"
Medicii încearcă să nu interneze tati în acelaşi salon cu mame care alăptează. Nicio tară comunitară nu are în norme rezerve separate de pediatrie, în funcţie de sexul aparţinătorilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, copii, parinti, sanatate, internare,
Dată publicare:
29-01-2018 18:17