Medicii de familie scapă parţial de birocraţie, ca să aibă mai mult timp pentru pacienţi
După protestul medicilor de familie, autorităţile promit să ia măsuri şi să le uşureze munca astfel încât ei să poată ajuta bolnavii, nu să se îngroape în hârtii.
Astfel, aceşti doctori nu vor mai completa zeci de formulare şi vor putea să plece în concediu, chiar dacă nu şi-au găsit un înlocuitor. Însă multe dintre solicitările lor au rămas deocamdată nerezolvate.
Mii de medici de familie au plătit până acum reţetele compensate pe care le-au prescis pacienţilor, pentru că nu aveau dreptul să facă acest lucru, în cazul unor afecţiuni cardiace, diabet sau tuberculoza. Autorităţile din sănătate susţin că legislaţia va fi schimbată.
Medicii de familie vor putea prescrie anumite medicamente fără teamă că vor fi puşi să le plătească la un eventual control al curţii de conturi. Iar o altă modificare reglementează faptul că bolnavii îşi vor putea ridica doctoriile de la orice farmacie din ţară, fără a mai fi nevoiţi să meargă doar la cea din localitatea de domiciului că până acum''
Laurenţiu Mihai, preşedintele CNAS: “Vorbim de revizuirea protocoalelor terapeutice. E necesară aprobarea comisiilor de specialitate în respectivelor patologii şi modificarea protocoalelor de prescriere''
În plus, medicii de familie nu vor mai fi obligaţi să completeze dosarele electronice în cazul pacienţilor care vor cere în scris că acest lucru să nu fie făcut. Iar doctorii care sunt la început de carieră vor avea la dispoziţie un an să îşi completeze lista de pacienţi şi nu doar 6 luni că până acum.
Sunt însă şi solicitări ale medicilor de familie care au rămas nerezolvate; au cerut să poată elibera concedii medicale, trimiteri şi reţete speciale electronice, dar fără succes.
Şeful CNAS spune că modalitatea de eliberare a reţetelor speciale ar trebui schimbată împreună cu Ministerul de Interne, pentru cazurile de stupefiante. Iar eliberarea unor trimiteri şi concedii medicale pe cale digitală va fi posibilă probabil în 2 ani, în urma unor proiecte cu fonduri europene.
Cât despre o finanţare suplimentară în medicină primară, Laurenţiu Mihai, preşedintele Casei Naţionale De Asigurări de Sănătate spune că ''au primit 17 % în plus, medicii de familie îşi pot lua bani şi din altă parte...''
Modificările stabilite vor intra în vigoare prin ordin al Ministrului Sănătăţii până la sfârşitul lunii martie.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, protest, cnas, familie, contract, servicii, electronice, plata, retete, birocratie, pro bono,
Dată publicare:
11-01-2018 18:29