A doua doză de vaccin Pfizer ar trebui întârziată pentru eficiență, consideră doi cercetători canadieni. Reacția companiei
Administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer ar trebuie fie întârziată, cred doi cercetători canadieni. Aceștia au ajuns la această concluzie după ce au studiat documentația producătorului.
La prima doză de vaccin Pfizer, eficacitatea este de 92,6%, apropiată de cea a vaccinului Moderna, care este de 92,1 afirmă cercetătorii canadieni Danuta Skowronski şi Gaston De Serres, potrivit Reuters și Agerpres.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Descoperirile lor derivă din documentele Pfizer transmise Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, arată sursa citată.
Aceste constatări au fost, de asemenea, similare cu eficacitatea de 92,1% a primei doze raportate pentru vaccinul Moderna, au afirmat Skowronski şi De Serres în scrisoarea lor publicată în The New England Journal of Medicine.
Ei au avertizat că ar putea exista o incertitudine cu privire la durata protecţiei oferite de o singură doză, însă au spus că administrarea celei de-a doua doze la o lună după prima a oferit "puţine beneficii pe termen scurt".
„Având în vedere deficitul actual de vaccinuri, amânarea administrării celei de-a doua doze este o chestiune de securitate naţională care, dacă este ignorată, va conduce cu siguranţă la mii de spitalizări şi decese asociate COVID-19 în această iarnă în Statele Unite", au avertizat autorii.
În răspunsul său, Pfizer a declarat că schemele de vaccinare alternative nu au fost încă evaluate şi că decizia de a face acest lucru revine autorităţilor sanitare.
„Pfizer consideră că este esenţial ca autorităţile sanitare să monitorizeze schemele de vaccinare alternative pentru a se asigura că vaccinurile asigură maximum de protecţie posibilă", au afirmat reprezentanții companiei.