Vaccinul Pfizer are o eficienţă de 94% în Israel. Peste 2,5 milioane de oameni au primit ambele doze

15-02-2021 17:11


Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 94%, potrivit unui studiu efectuat în Israel pe mai mult de un milion de persoane imunizate. Datele mai arată și că eficiența se păstrează la toate grupele de vârstă.

Pe de altă parte, Marea Britanie trece la o nouă fază a campaniei, după atingerea unui obiectiv ambiţios: 15 milioane de persoane vulnerabile au primit prima doză de ser anti-COVID.

Cele 15 milioane de britanici au peste 70 de ani și sunt extrem de fragili în fața COVID. Peste 537.000 de locuitori din Regat au primit şi a doua doză, ceea ce înseamnă că încep să capete cea mai mare protecţie posibilă.

Campania de vaccinare a britanicilor intră acum în faza următoare. Peste 1,2 milioane de invitaţii la vaccinare le-au fost trimise deja persoanelor de peste 65 de ani, vulnerabile clinic. Încă o dată pe atât vor fi chemate, în această săptămână.
În Israel, a mai scăzut cadenţa vaccinării - dacă media lunii ianuarie era de peste 127.000 pe zi, în februarie a coborât la 106.000. Autorităţile şi-au sporit eforturile pentru a contracara dezinformarea propagată mai ales în mediul online.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: „Fake news, superstiţiile şi teoriile rău intenţionate răspândite mai ales prin internet sunt principalul obstacol în campania noastră de vaccinare. Să nu le credeţi!”

Israelul are şi un centru de monitorizare, cu misiunea fermă de a contracara afirmaţiile false despre vaccinuri. Ministerul Justiţiei şi Poliţia primesc alerte.

Einav Shimron, director adjunct al Ministerului Sănătății din Israel: „Avem oameni în serviciul de urgenţă împotriva "fake news" care monitorizează reţelele de socializare. În mai multe cazuri a fost sesizată chiar poliţia pentru răspândirea unor zvonuri care supun populaţia Israelului unui mare risc, pentru că încearcă să-i convingă pe oameni să evite vaccinul.”

Peste un sfert din populaţia ţării - adică peste 2,5 milioane de israelieni - a fost deja imunizată cu ambele doze de vaccin Pfizer. În medie, patru israelieni din zece aşteaptă acum rapelul.

Dar, în mediile ultraortodoxe, sau printre tinerii adulţi, nu prea există dorinţă de vaccinare - şi acesta pare una dintre cauzele principale pentru care rata infectării se menţine ridicată în Israel. În fiecare zi din ultima săptămână a au fost raportate peste 5.000 de infectări.

Ministerele Sănătăţii şi Culturii au anunţat că muzeele, bibliotecile sălile de concerte şi alte evenimente culturale vor fi redeschise luna aceasta, Însă doar pentru cei complet imunizaţi anti-Covid.


VIDEO PROTVPLUS.RO