A cincea boală a copilăriei: e contagioasă, iar cazurile au explodat în această primăvară


Ultimul update: Duminica 21 Aprilie 2019 21:16
Data publicarii: Duminica 21 Aprilie 2019 18:35
Categorie: Stiri Sanatate

E sezonul alergiilor şi al bolilor copilăriei, şi asta se vede în fiecare zi în cabinetele medicale.

Însă nu doar rujeola sau varicela îi îmbolnăvesc pe cei mici. Doctorii spun că în această primăvară s-au înmulţit cazurile de eritem infecţios, o maladie caracterizată prin apariţia unor pete roşii pe întreg corpul, dar mai ales pe obraji. Este contagioasă, iar copiii trebuie scoşi din colectivitate la primele simptome. Boala poate fi confundată cu o toxinfectie alimentară sau o răceală.

Febră, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, urmată în maximum 10 zile de o înroşire marcată la nivelul obrajilor şi o erupţie cutanată generalizată. Acestea sunt simptomele eritemului infecţios, cunoscut sub denumirile de a 5-a boala a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiţi.

Doctor Cosmina Berbecel, medic de familie: ''Perioada de incubaţie este cu 2-3 săptămâni înainte, este şi perioada când pacientul este contagios. Când apare erupţia, contagiozitatea se diminuează foarte mult. Este o erupţie specifică, spunem noi dantelată.''

Este întâlnită în principal la copiii între 5 şi 15 ani, iar anul acesta avem tot mai multe cazuri, spun doctorii.

Reporter: ”Se tratează cu antibiotice?”
Doctor Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş
: ”Nu. Este o infecţie virală, tratamentul este doar simptomatic şi se referă doar la perioada când pacientul face febră. Trebuie să primească un antitermic. Erupţia este pasageră şi nu necesită tratament.''

Uneori, boala apare şi la adulţi, putând deveni periculoasă în cazul femeilor însărcinate. În astfel de situaţii, cele mai frecvente simptome sunt durerile articulare.

Primăvara este şi sezonul alergiilor. De cele mai multe ori, acestea pot fi ţinute sub control prin tratament.

În cazul copiilor, primăvara se înmulţesc şi bronşitele. Iar în ceea ce-i priveşte pe adulţi, pot apărea cazuri noi de viroze digestive, ulcere sau gastrite.

Motivul pentru care a fost suspendată circulația autobuzelor într-un oraș din Austria
Olivia Steer:
Tulpină nouă de rujeolă, descoperită în România. 62 de oameni au murit
VIDEO PROTVPLUS.RO