6 pacienţi, operaţi la Institutul Nasta. Faianţa din blocul operator nu a fost îndepărtată
6 pacienţi au fost operaţi marți la Institutul Marius Nasta din Capitală, unde au fost redeschise blocul operator şi secţia de terapie intensivă.
Direcţia de Sănătate Publică spune că bacteria periculoasă numită acinetobacter, din cauza căreia au murit 13 oameni de la începutul anului, a fost îndepărtată.
Soluţia este însă una de moment, iar spitalul are nevoie de reparaţii serioase. Ar trebui să fie pe lista de urgenţă, dar Ministerul Sănătăţii nu are bani pentru lucrări. Un pavilion al Institutului este în renovare de mai bine de 20 de ani.
Aproape 3 săptămâni au stat închise blocul operator şi secţia de terapie intensivă ale Institutului Marius Nasta, după ce managerul a anunţat Direcţia de Sănătate Publică de focarul de infecţie cu acinetobacter.
În urma controlului, responsabilii au stabilit ca 17 pacienţi au fost infectaţi cu acinetobacter în ultimele două luni, iar 13 dintre ei au murit. 16 cadre medicale au fost amendate pentru că nu au raportat această problemă deosebit de gravă.
Ultimele probe prelevate au ieşit conforme, aşa că DSP a decis ca pacienţii pot fi primiţi din nou în spital.
Renovarea nu s-a făcut însă în totalitate. Din lipsă de bani, în secţia de terapie intensivă a rămas faianţa veche. Şi tot faianţa este şi în blocul operator, contrar normelor în vigoare care prevăd ca acest material nu are ce să caute într-o sală de operaţie.
Între timp, conducerea spune că a făcut un plan de reabilitare, pentru care va cere finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Însă mulţi ani acest spital nu a fost o prioritate pentru autorităţi.
Reconsolidarea pavilionului 2 a început în urmă cu 21 de ani. Atunci pereţii au fost curăţaţi până la tencuiala şi tot de atunci lucrările continuă. Aici ar trebui să funcţioneze 2 săli de operaţie, o secţie de terapie intensivă cu 6 paturi şi mai multe saloane. Ministerul Sănătăţii nu a dat niciodată bani suficienţi - ultima finanţare a fost în 2016 - 2 milioane de lei.
Pentru ca pavilionul să fie dat în folosinţă ar mai fi nevoie de o investiţie de câteva milioane de lei.
Cea mai bună soluţie pentru pacienţii care au nevoie de tratament la Marius Nasta ar fi ridicarea unui spital nou. Deocamdată, autorităţile din Sănătate nu au în plan aşa ceva.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, bacterii, pacienti, sanatate, marius nasta, acinetobacter,
Dată publicare:
12-03-2019 18:04