Adevărul iese la iveală la ”Marius Nasta”: au murit 13 pacienți infectați, nu 5

×
Codul embed a fost copiat

Un adevăr dureros a ieşit la suprafaţă la Institutul Marius Nasta din Capitală: 13 bolnavi infectaţi cu acinetobacter au murit în acest an, iar medicii au încercat să ascundă numărul lor, spune managerul spitalului.

Deşi până marți se ştia doar despre 5 decese, în realitate au fost 17 pacienţi infectaţi şi 13 nu au supravieţuit. Bilanţul negru este rezultatul unei anchete a DSP, care a amendat 16 cadre medicale.

Conducerea spitalului a decis deocamdată renovarea blocului operator şi a secţiei de terapie intensivă. „O cârpeală'', spune chiar fostul manager al Institutului, susţinut şi de specialişti, care avertizează că dacă vrem să scăpăm de aceste bacterii aducătoare de moarte trebuie demolat spitalul şi ridicat unul nou.

 

Cătălin Radu Tănase, corespondent Știrile ProTv: „Un spital vechi, „cârpit”. O secție de Terapie Intensivă supraaglomerată de cei care s-au îmbolnăvit în timpul epidemiei de gripă și un medic epidemiolog care – susține conducerea Institutului Marius Nasta – a raportat târziu – și atunci incomplet – cazurile de infecții nosocomiale.

Citește și
spital
Încă un pacient infectat cu bacteria acinetobacter a murit la Institutul Marius Nasta
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Așa se face că am ajuns să vorbim de 13 pacienți suprainfectați cu acinetobacter care au murit în această instituție sanitară. E adevărat, deocamdată conducerea spitalului a anunțat că renovarea și dezinfecția blocului operator și a ATI sunt aproape gata și că, cel mai probabil de luni, vor fi redeschise. Însă ancheta celor de la DSP poate să mai aducă și alte surprize.

O altă măsură luată de conducerea Institutului Marius Nasta a fost stabilirea unui nou protocol prin care medicii să vorbească așa cum trebuie unii cu ceilalți, ca să nu mai poată fi ascuns un nou focar, în urma căruia atâția oameni să aibă de suferit.”

Managerul Institutului Marius Nasta susţine că i-au fost ascunse informaţii importante legate de numărul pacienţilor din spital infectaţi cu acinetobacter. O bacterie foarte agresivă şi rezistentă, fatală pacienţilor care suferă şi de alte afecţiuni grave.

Beatrice Mihler , manager:Eu ştiam în data de 9 februarie de 2, ulterior am aflat că erau mai multe cazuri. Un manager poate să ia o decizie când e informat, până atunci lucrează cu încredere, iar dacă încrederea dispare e extrem de grav.”

Iar numărul celor infectaţi cu acinetobacter nu era de doi sau cinci, cât se ştia până marți, ci de 17.

Dintre aceştia, 13 pacienţi au murit din cauza infecţiilor nosocomiale, pe care medicul epidemiolog nu le-ar fi raportat, susţine managerul.

Beatrice Mihler:Medicul epidemiolog trebuie să-mi aducă, să scrie un raport. L-am întrebat de ce nu mi-a spus, aştept răspunsul scris. Încă nu mi-a răspuns. Este grav şi nu trebuie să se mai întâmple aşa ceva în Marius Nasta.”

Adevărul a ieşit la iveală după ce Direcţia de Sanatatate Publică a demarat o anchetă în interiorul Institulului şi a verificat fişele pacienţilor. Au fost descoperite 50 de cazuri de infecţii nosocomiale cu diferite bacterii, iar dintre acestea, 17 cu acinetobacter: 4 pacienţi au fost externaţi, dar 13 au decedat.

În urma controalelor DSP, 16 angajaţi ai Institutului Marius Nasta au fost amendați: medicul epidemiolog, directorul medical, directorul de îngrijiri şi toate asistentele şefe. Practic, toate cadrele medicale care au ştiut de existenţa mai multor pacienţi infectaţi, însă care nu au anunţat nici conducerea spitalului, nici DSP-ul. Valoarea amenzilor este de 12.500 de lei.

Reprezentanţii Aocicatiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor vorbesc despre un act criminal al celor care au ascuns aceste informaţii.

Vasile Barbu: „Dacă epidemiologul a declarat greșit, inexact sau dacă nu a făcut evaluările, determinările corect, aşa cum e prevăzut în lege, e vinovat de decesul unor persoane. Aici au nişte condiţii improprii pentru a desfăşura o activitate corectă în condiții de siguranţă pentru pacienţi şi cadru medical. Dacă ei nu au fost înştiinţaţi de prezenţa unui gemerne în spital, cred că e un act criminal.”

Manager Marius Nasta: „Dacă aş fi ştiut că sunt mai mult de două cazuri, trei, aş fi anunat DSP-ul mai repede şi s-ar fi luat măsurile pe care le am luat acum: s-ar fi oprit activitatea.''

Măsurile s-au luat abia din 19 februarie. Atunci a început renovarea blocului operator şi a Secţiei de Terapie Intensivă.

Deocamdată s-a schimbat faianţă, care nu a mai fost înlocuită din 1996 când a avut loc o ultimă renovare a spitalului, s-a schimbat instalaţia sanitară şi de ventilaţie, iar uşile de lemn au fost înlocuite.

Ioan Cordoș: Un spital nu trebuie renovat, trebuie construit de la zero. Acestea sunt normele secolului al XXI-lea, dacă stăm să cârpim ajungem în situația în care suntem acum, este păcat mai ales pentru că în perimetrul gardului aici avem suficient spaţiu să facem ceva nou modern.”
Reporter: „De ce nu construim?”
Ioan Cordoș: „E o problemă naţională, dar având din vedere că acest institut între ghilimele este unul naţional, ar trebui să iuţim lucrurile. ''

Vasile Barbu: „Singura soluţie e altă construcţie, cu arhitectură specifică, pentru a putea controla infecţiile spitalicești.”
Reporter: „Având în vedere afecţiunile acestor oameni internaţi aici, se poate lua în calcul construcţia unui astfel de spital înafara oraşului?”
Vasile Barbu: „Ar fi indicat. Un spital de acest gen e foarte indicat, având în vedere că infecțiile pulmonare sunt periculoase şi nu ar fi indicat să le găsim în spitale de urgenţă din interiorul localităţii.''

Însă problemele grave de la Institutul Marius Nasta se regăsesc la peste 300 de Secţii de Terapie Intensivă din toată ţara, susţin Asociaţiile de Pacienţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Al cincilea pacient infectat cu acinetobacter la Marius Nasta a murit
Al cincilea pacient infectat cu acinetobacter la Marius Nasta a murit

A cincea persoană infectată cu acinetobacter la Institutul Marius Nasta din Capitală a murit miercuri, a anunțat spitalul. 

Încă un pacient infectat cu bacteria acinetobacter a murit la Institutul Marius Nasta
Încă un pacient infectat cu bacteria acinetobacter a murit la Institutul Marius Nasta

Încă un pacient, de 68 de ani, care era internat la Institutul Marius Nasta a murit, luni, în urma unui stop cardiac. Bărbatul era infectat cu bacteria acinetobacter și se afla în stare gravă.

”Un closet zugrăvit e tot un closet”. Dezastrul de la Marius Nasta, prezentat de un medic
”Un closet zugrăvit e tot un closet”. Dezastrul de la Marius Nasta, prezentat de un medic

Obligați să lucreze într-un focar de infecție, medicii de la Institutul Marius Nasta vorbesc despre problemele cu care se confruntă în privința igienei.

”Marius Nasta”, un focar de infecție, vechi de 100 de ani: 4 bacterii multi-rezistente
”Marius Nasta”, un focar de infecție, vechi de 100 de ani: 4 bacterii multi-rezistente

Au fost luate măsuri excepţionale de control la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, după moartea a trei pacienţi, din cauza unei bacterii periculoase.

Dupa 3 decese și un focar de infecție, cer un spital nou: ”Ăsta e din 1906. Faceți chetă!”
Dupa 3 decese și un focar de infecție, cer un spital nou: ”Ăsta e din 1906. Faceți chetă!”

"Un closet zugrăvit e tot un closet" - spun medicii de la Institutul Marius Nasta, din Capitală, care cer un spital nou după ce încă un pacient, infectat cu o bacterie periculoasă, a murit

Recomandări
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Temperaturi ridicate în luna mai. Zonele din România în care va ploua mult în următoarea perioadă
Temperaturi ridicate în luna mai. Zonele din România în care va ploua mult în următoarea perioadă

Meteorologii anunţă temperaturi uşor peste cele obişnuite în toată ţara, începând de la jumătatea lunii mai, inclusiv în primele trei zile din aprilie.