50 de oameni, înțepați de căpușe. Ce trebuie să faceți dacă sunteți mușcați

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
capuse

Peste 50 de persoane înţepate de căpuşe au ajuns la spital în ultimele două săptămâni, în Sibiu.

"În anul 2017 au fost înregistraţi 1.293 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, în perioada martie - octombrie, cu 9 % mai mult faţă de 2016, când au fost înregistraţi 1.177 de pacienţi cu înţepături de căpuşe", a menţionat reprezentanta DSP Sibiu.

Cel mai mare pericol al înţepăturii de căpuşe poate fi boala Lyme. În judeţul Sibiu, cazurile de boală Lyme sunt în scădere în ultimii doi ani. În 2016 s-au înregistrat 42 de pacienţi diagnosticaţi cu Lyme, iar în 2017, 39 de cazuri. Cei mai mulţi pacienţi depistaţi cu Lyme au fost înţepaţi de căpuşe cu mai mult de un an de zile înainte de a fi diagnosticaţi.

"Odată cu încălzirea vremii, activitatea căpuşelor se intensifică, crescând pericolul pentru boala Lyme. Ca în fiecare an, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu revine cu o avertizare către populaţie şi lucrătorii în aer liber de aplicare corectă a măsurilor de prevenire a înţepăturilor de căpuşe. Principalele măsuri de protecţie împotriva înţepăturilor de căpuşe sunt: utilizarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată la ieşirile în spaţii verzi, aplicarea de repelenţi, atât pe piele, cât şi pe haine, analizarea cu atenţie a corpului la întoarcerea din natură şi îndepărtarea imediată a căpuşelor ataşate, preferabil la cel mai apropiat serviciu de urgenţe. Totodată, în cadrul acestei avertizări, D.S.P. Sibiu a reinstruit furnizorii de servicii medicale privind managementul cazurilor înţepate de căpuşe, a cerut sprijinul DSVSA Sibiu pentru aplicarea de măsuri în vederea reducerii populaţiei de căpuşe şi a informat mai multe instituţii din judeţ în scopul reducerii riscului profesional pentru această boală", se arată într-un comunicat al DSP Sibiu.

Medicii spun cum ne putem apăra de atacul insectelor și ce trebuie să facem dacă suntem mușcați

”În România exista două feluri de căpuşe - căpuşa de câine, care e foarte frecvenţa în Bucureşti şi în zonele din jurul Bucureştiului şi în oraşele mari, şi căpuşa de căprioară. Isteria mare este pentru frica de boala Lyme, care însă e transmisă doar de căpuşa de căprioară. Căpuşele de câine nu prea transmit boala Lyme”, spune Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase.

“Primul semn al bolii este apariţia unei pete de culoare roşie de câţiva centimetri dimensiune, la locul înţepăturii de căpuşa poate să fie unic sau multiplu şi pot să apară în primele trei zile până la trei săptămâni de la momentul înţepăturii”, explica Nina Sincu, medic primar boli infecţioase.

Ca să nu avem surprize, specialiştii recomanda ca pielea să fie cât mai acoperită, ca să scăpăm de eventualele atacuri ale insectelor. În cazul în care au intrat deja pe sub piele, căpuşele pot fi scoase, uşor, cu o pensetă. Însă cel mai bine ar fi să mergeţi la spital.

“Medicul de familie e suficient. Prezentare la cel mai apropiat medic care să extragă căpuşa. Tratamentul este unul singur şi constă în două tablete, care se iau o singură dată”, spune Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase.

Cel mai important este să fie verificate hainele şi pielea. “Oamenii trebuie să fie atenţi când vin din drumeţie, dacă au un punct roşu care nu era normal să fie acolo. Poater fi o căpuşă care s-a înfipt în tegument şi care a început să se hrănească. După câteva ore, căpuşa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri căpuşele. Nu exista risc decât dacă ai răni. Apoi, gradina trebuie orecum întreţinută. Căpuşele sunt mari iubitoare de umezeală şi atunci toate zonele umbrite din grădini pot adăposti căpuşe, de aceea iarba trebuie bine tunsă. De asemenea, tufişurile îngrădite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefică pentru că sunt distruse şi insectele bune”, a explicat Alexandru Vladimirescu, cercetător de la Cantacuzino.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO