Ce găsim în pacheţelul şcolarului: invariabilul sandviș cu salam. Avertismentul medicilor

16-09-2018 00:00


A început şcoala! Un amalgam de emoţii, buchete de flori, zâmbete aparent fericite ale părinţilor, dar şi bucuria revederii cu colegii a celor mici.

Scotocim cu atenţie prin ghiozdanul unui şcolar şi, în cele mai multe cazuri, dăm peste invariabilul sandvis cu salam. La nivel naţional, salamul este cel mai vândut produs alimentar din carne. Pentru un copil poate fi cel mai NOCIV produs!

Endocrinologii spun că sandvişul cu salam activează hipotalamusul, o mică parte a creierului, care controlează atât hormonii, cât şi actul alimentar. Miza producătorilor este exact această bucăţică de numai doi centimetri. Pe care vor să o păcălească prin gust. Obţinut în laborator.

Cele 500 de kilocalorii sunt aşa-numitele calorii goale. Îngrăşa şi nu hrănesc un organism în creştere, cum e cel al unui copil. Dar ce poate fi rău, până la urmă, într-o felie din carne?

30 % dintr-o felie de salam înseamnă carne. Producătorul însă nu e obligat, prin lege, să declare procentul de carne conţinut şi de aceea aproximativ 70% dintr-o felie de salam înseamnă doar laboratorul de chimie alimentară.

Prin ordinul 1271 din 2006, Ministerul Sănătăţii spune că, în salam, e legal să regăsim: "zahăr, dextroza, lactoză, sirop de glocoza". Pe scurt, zahăr care îngrăşa şi potenţează gustul. Dar nu hrăneşte.

E legală proteina din carne - pielea de pui ori tendoanele. Apoi, proteina din soia. Aceasta nu are gust, aşa că se adăugă monoglutamat de sodiu. O substanţă care excită.

Pe etichete mai găsim şi nitritul de sodiu. Un conservant care trece în sânge şi nu mai lasa celulele roşii să transporte oxigenul. Cu cât consumatorul e mai tânăr, cu atât situaţia e mai periculoasă.

Din acelaşi ordin al Ministerului Sănătăţii aflăm că salamul poate fi afumat. 

Dr. Costel Stanciu, Asociaţia Pro Consumatori: "8 din 10 tipuri de salam am constat că nu e fum, ci aromă de fum sau fum lichid, nu sunt afumate în mod natural".

De data aceasta, avem de-a face cu o metodă periculoasă, înafara legii. Fumul lichid este un aditiv care nu are ce să caute în organismul unui copil.

Citiţi cu atenţie etichetele. Şi încercaţi să evitaţi produsele "ajutate" de astfel de substanţe. 

Salamul bun, care nu aduce doar calorii goale organismului, conţine carne, slănină şi condimente naturale. Pe etichetă veţi găsi cel mult şase ingrediente.

Reţeta reprezintă standardul de stat din 1984. Care, la fel ca în alte cazuri, a fost abrogat în 1997 pentru standardul de firmă. Sună pretenţios, dar, pe scurt, producătorii au primit undă verde să folosească tot felul de artificii. In 2006 Ministerul a aprobat listă care conţine, în cazul salamului, derivatele din zahăr, proteinele şi amelioratorii

Aşa că părintele e cel care trebuie să meargă cu mintea deschisă şi cu lupa la cumpărături. Cu cât etichetele sunt mai pline de aditivi, cu atât au dimensiuni mai mici. Şi sunt greu de citit şi pentru o persoană cu acuitate vizuală de peste 100%.