3.000 de românce mor, anual, de cancer la sân. Programul care le poate salva, amânat
În România, apar anual 9.000 de cazuri de cancer la sân. Din păcate, peste 3.000 de femei nu au nicio şansă să fie salvate, pentru că boala le este depistată mult prea târziu.
Statul nu are niciun program de screening naţional, chit că a primit 21 de milioane de euro ca să facă, gratuit, astfel de investigaţii. Programul a fost amânat pentru finalul lui 2018.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Spitalul Municipal din Cluj, câţiva medici au lansat campania "Martie pentru sănătatea ei". Timp de o săptămână, femeile pot face gratuit screening mamar. Din păcate, sunt disponibile doar 75 de locuri, deşi cererea este mult mai mare.
Attila Tamas, medic șef laborator radiologie: "Cancerul mamar este primul că şi incidenţă în rândul cancerului la femei. Avem câteva sute de înregistrări pe formularul nostru online al spitalului. Le vom putea trimite informaţiile necesare, astfel încât să îşi poată face o programare cu bilet de trimitere în regim ambulator în spitalul nostru."
O mamografie clasică este 110 lei, iar una digitală depăşeşte 350 de lei. Medicii recomandă ca aceste investigaţii să fie făcute măcar 1 data pe an.
Ca să nu plătească, pacientele obţin trimitere de la doctorul de familie sau de la ginecolog şi merg la spital, pentru mamografie. Astfel, totul se decontează prin Casa de Asigurări, în limita plafonului lunar alocat.
În Bistriţa, de pildă, o sută de paciente sunt trimise lunar să facă mamografie. Mai ales că, anual, în România, peste 8.900 de femei mor din cauza cancerului mamar.
Pacientă: "Nu am mai mers de acum 3 ani. Până atunci nu am făcut. Uităm de noi, când ar trebui să nu uităm de noi."
36 la sută dintre româncele diagnosticate cu un cancer la sân mor, în condiţiile în care media europeană este de 29 la sută.
Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie 21 de milioane de euro, timp de 5 ani, să facă screeninguri mamare gratuite în mediul rural şi în zonele defavorizate. Campania ar fi trebuit să înceapă din ianuarie, dar a fost lăsată pentru sfârşitul anului.