Cercetătorii cresc tumori în laborator pentru a îi trata pe bolnavii de cancer
Cercetătorii britanici au găsit o cale de a trata mai rapid şi mai eficient pacienţii care suferă de cancer.
Ei cresc tumori în laborator şi testează pe ele zeci de medicamente.
În doar câteva săptămâni, află care dintre ele funcţionează, apoi le prescriu pacientului.
La doar 32 de ani, Cara se luptă cu o formă agresivă de cancer la stomac. Primul tratament a avut efecte adverse greu de suportat şi nu a funcţionat.
Cara Hoofe, pacientă: "Dacă suferi de un cancer ce se răspândeşte agresiv, timpul reprezintă totul. Trebuie să găseşti cât mai repede un tratament care are efecte."
Oncologii de la Institutul din Londra au găsit o soluţie la această problemă. Iau celule din tumoare şi le înmulţesc în laborator. Apoi, secţionează ţesutul obţinut şi testează pe el diverse tratamente.
Studiul, la care au participat 71 de persoane, a arătat că medicamentele testate pe tumorile din laborator au funcţionat şi în cazul pacienţilor în proporţie de 88 până la 100 la sută.
În două săptămâni, medicii au aflat dacă medicamentele sunt sau nu eficiente.
Nicola Valeri, cercetător: "Timpul este crucial, iar această metodă ne ajută să aflăm aproape în timp real dacă tratamentul dă rezultate."
În lipsa acestui test, doctorii pot da un verdict cu privire la tratament abia după câteva luni de la prima administrare, în urma unui examen tomograf.
Nicola Valeri, cercetător: "În momentul de faţă, medicii nu au de unde să ştie repede dacă tratamentul are efect la un anumit pacient."
Tehnica îi scuteşte pe bolnavi de a suferi inutil din cauza efectelor adverse ale medicamentelor. În plus, statul economiseşte baniii cheltuiţi pe tratamente costisitoare care nu au efect.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, laborator, pacienti, tumora, tratamente, cercetatori britanici, tumori,
Dată publicare:
24-02-2018 08:34