270.000 de romani sufera de o boala grava, dar nici 15% nu au fost diagnosticati. Semnele care ar trebui sa va alerteze
Date ingrijoratoare atrag atentia asupra unei boli tot mai raspandite: Alzheimer. Medicii estimeaza ca in tara noastra ar fi peste 270 de mii de suferinzi, doar ca mai putin de 15 la suta dintre ei au fost diagnosticati.
Alarmant este si faptul ca a scazut media de varsta a celor care sufera de aceasta boala. Semnalele sunt pe cat de banale, pe atat de importante: oamenii uita unde isi lasa cheile sau chiar nu isi amintesc cum au ajuns intr-un anumit loc.
Helga Rohra are 62 de ani si a fost diagnosticata cu Alzheimer in urma cu 9 ani. Desi bolnava, considera ca are noroc: locuieste in Germania, iar acolo are parte ingrijire foarte buna.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Am un grup de suport, o echipa post diagnostic, ma controleaza 5 persoane, logopedie, ergoterapie, doctor de casa, neurolog, sunt foarte ocupata si asta este bine."
Din pacate, in Romania exista putine centre de ingrijire. De foarte multe ori familiile suferinzilor de Alzheimer nu stiu cum sa se poarte si sa ajute bolnavul.
"Iti pierzi toate coordonatele si atunci cei din jurul tau trebuie sa inteleaga, sa nu se sperie, sa nu se supere, sa nu considere ca persoana bolnava trebuie pedepsita, corectata”, povesteste un bolnav.
Este recomandat sa solicite o consultatie medicala pentru probleme de memorie cei care, spre exemplu, uita des unde si-au pus ochelarii sau portofelul, cei care incep sa aiba dificultati de intelegere si exprimare ori tulburari ale dispozitiei. Medicii spun ca exista o legatura importanta intre boala vaselor vasculare cerebrale si Alzheimer.
"Factorii de risc vascular sunt factori de risc nu numai pentru accidentul vascular cerebral, ci si pentru boala Alzheimer. Este o boala serioasa si trebuie abordata in cel mai inteligent mod terapeutic, cu medicul specialist", spune dr. Bogdan Popescu.
In zilele noastre bolnavul poate fi diagnosticat cu 15-20 de ani inainte sa se instaleze dementa.
In Romania exista in jur de 270 de mii de persoane care sufera de Alzheimer, dintre acestea, insa, numai 35 de mii sunt diagnosticate. Iar numarul bolnavilor este in crestere si in Europa. Anual sunt inregistrate 14-15 mii de noi cazuri. La nivel global cifrele sunt si mai ingrijoratoare, apar in fiecare an 7,7 milioane de noi cazuri, adica un bolnav, la fiecare patru secunde.
Nu orice pierdere de memorie inseamna ca pacientul are Alzheimer. Stresul si lipsa vitaminei B12 ne pot face de asemenea sa uitam lucruri.