10% din populatia Romaniei sufera de poliartrita reumatoida. Terapia biologica cu rezultate la peste 90% din bolnavi
10% din populatia Romaniei sufera de poliartrita reumatoida, boala grava care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor. Desi principala cauza este una de natura genetica, infectiile virale puternice si fumatul sunt factori la fel de importanti.
Grav este ca in ciuda numarului mare de bolnavi, medicamentele traditionale prescrise pentru acest diagnostic, lipsesc din spitale si farmacii. Pacientii se plang si ca statul vrea sa le restranga dreptul la cele mai eficiente tratamente.
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care apare in principal la persoanele care au intre intre 25 si 50 de ani. Cele mai afectate sunt femeile. Pacientii acuza dureri articulare tot mai puternice, li se inflameaza incheieturile, iar in timp nu-si mai pot misca mana sau piciorul.
Poliartrita reumatoida poate duce la complicatii care sa afecteze pilea, ochii, plamanii sau inima si intr-un final poate duce la deces.
Celulele sistemului imun nu mai recunosc alte celule si le ataca. Asa se ajunge la macinarea cartilajului articular si chiar a osului de la maini, picioare, umeri si coate. In situatiile grave osul este pur si simplu gaurit si in cele din urma se rupe.
Desi cauza imbolnavirii este in general una de natura genetica medicii au constat ca si persoane care au contactat anumite infectii virale dar si fumatorii au ajuns sa se imbolnaveasca. Pacientilor li se recomanda un tratament considerat revolutionar. Este vorba despre terapia biologica. Aceasta presupune injectarea unor seruri obtinute in urma prelucrarii celulelor umane sau animale.
Terapiile biologice se folosesc atunci cand boala are manifestari agresive si cand tratamentele obisnuite nu mai dau rezultate. Si asta pentru ca pot avea efecte adverse puternice. La peste 90% dintre bolnavii la care au fost aplicate terapiile noi boala s-a oprit din evolutie.
Terapia biologica se poate face in toate centrele mari de reumatologie din tara, cum ar fi Bucuresti, Cluj sau Iasi.
Pe langa suferinta fizica oamenii au insa si alte probleme. De pilda, un medicament ieftin folosit in tratarea acestei maladii nu se gaseste in Romania, dar este totusi prescris pe reteta compensata.
Practic omul nu poate sa il cumpere din farmacie iar la finalul lunii figureaza ca nu s-a tratat. Scandalos este ca tot statul considera ca omul nu a avut nevoie de doctorie si ii blocheaza accesul la terapia biologica. Toate aceste situatii absurde care ii incurca pe oameni ar urma sa devina regula de la 1 martie.