Cauzele posibile pentru moartea celor 2 pacienti care au primit transfuzii la Craiova. Avocatul Poporului s-a autosesizat
Doi oameni au murit in conditii suspecte, iar alti 4 au fost transferati la terapie intensiva, dupa ce li s-a administrat sange in Spitalul Municipal din Craiova.
Situatia este atat de grava incat pana la finalizarea anchetei, conducerea institutiei a oprit transfuziile in toate sectiile. In timp ce responsabilii sa balbaie si nu vorbesc despre o culpa clara, iar ministerul Sanatatii a trimis la Craiova corpul de control, presedintele asociatiei pacientilor spune ca nu este primul episod de acest fel. Una dintre teorii ar fi cea potrivit careia sangele nu a fost pastrat corespunzator.
Asistentele au inceput procedurile de transfuzie sangvina in jurul orei 18, desi materialul biologic ar fi trebuit administrat intre orele 8 - 13. Reactiile imediate au aparut la sase din cei 12 pacienti. De altfel la cateva ore distanta o femeie de 81 de ani si un preot in varsta de 64 s-au stins. Alti patru oameni au fost transferati de urgenta la sectia de terapie intensiva. Ce s-a intamplat cu toti acesti suferinzi ramane deocamdata un mister.
Lorena Dijmarescu, director medical Spitalul Filantropia: ''Erori pot sa apara si umane si materiale. Aceste modificari au survenit la o schimbare de tura, sunt mai multi oameni care au fost implicati."
Medicii au exclus pana acum varianta potrivit careia pacientilor le-a fost administrat sange dintr-o grupa gresita. Raman insa alte ipoteze in picioare cum ar fi: comiterea unor greseli la procedura de transfuzie ori sangele a fost transportat si pastrat necorespunzator.
Sangele pleaca inghetat de la centru la spital. Cand este administrat trebuie sa fie la temperatura corpului, in jur de 37 de grade. Practic este incalzit cu un aparat special si urmeaza sa fie administrat in cel mult o ora.
Presedintele Asociatiei pacientilor sustine ca acesta nu este din pacate primul caz in care nu se respecta regulile.
Vasile Barbu: "Este un malpraxis, asistenta s-a grabit si nu a incalzit corespunzator sangele si pungile trebuie tinute la anumite conditii, trebuie aclimatizate, trebuie miscate, se incheaga si se pierd din proprietati."
Dupa cele intamplate Directia de sanatate publica a inceput o ancheta in timp ce politistii au deschis un dosar penal pentru moarte suspecta.
Deocamdata la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova au fost sistate toate transfuzile sangvine la pacientii cu boli cronice. Procedura ar putea fi reluata doar in situatii de urgenta, sustin cei din conducerea unitatii medicale.
Avocatul Poporului s-a sesizat in acest caz
Avocatul Poporului a anuntat, luni, printr-un comunicat, ca s-a sesizat din oficiu si va face o ancheta in cazul celor doi pacienti de la Spitalul ”Filantropia” din Craiova care au murit la cateva ore dupa ce li s-au facut transfuzii de sange.
"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si va afectua o ancheta in cazul decesului unor pacienti, la Spitalul «Filantropia» din Craiova, dupa ce li s-au facut transfuzii de sange. Sesizarea din oficiu si ancheta vizeaza posibila incalcare a art. 22 si art. 34 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si dreptul la ocrotirea sanatatii", se arata in comunicatul transmis, luni dupa-amiaza, de catre Avocatul Poporului.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, ancheta, craiova, politie, pacienti, bolnavi, transfuzii, hematologie,
Dată publicare:
27-02-2017 08:41