Inginerul de aeronave care restaureaza case vechi de sute de ani. "La o palinca, multi mi-au zis ca ma credeau un ratacit"

Ultima actualizare: 19-08-2014 06:51

Intr-o Romanie plina de constructii indoielnice, casele batranesti, facute cu multa truda din barne zdravene de lemn, sunt pe cale de disparitie. Pana si in cele mai indepartate sate de munte oamenii au renuntat la mostenirea bunicilor.

Un inginer din Bihor, indragostit de trecut si de arhitectura, a avut inspiratia sa reconditioneze cateva constructii stravechi si sa le introduca in circuitul turistic. Nu ca pe niste muzee, ci ca pe niste case cu viata in ele, in care te simti ca intr-o poveste de acum 200 de ani. Acolo, stresul cotidian este inlaturat de linistea pe care ti-o dau elementele traditionale, pastrate intacte.

Viorel Lascu este inginer de aeronave si un mare indragostit de natura si traditie. N-a apucat sa isi practice meseria prea mult pana cand a plecat in strainatate sa isi caute de lucru. Iar viata lui a luat o intorsatura la care nici macar el nu se astepta.

Viorel Lascu: "Cautam sa fac avioane si n-am gasit avioane. Am ajuns in Alsacia sa renovez case vechi, cu un mester portughez care renova case vechi acolo si am vazut ca in lumea asta arhaica - acolo erau case si de 600-800 de ani renovate si aduse in trairea asta moderna - nu se pun pe foc casele de lemn. Si atunci mi-a venit aceasta inspiratie sa caut undeva, aproape de casa, o gospodarie taraneasca si sa incerc sa o aduc aproape de modern - ca si folosinta, dar sa-i pastrez aerul ei istoric."

Viorel a gasit o asfel de casa in catunul Runcuri la poalele muntilor Padurea Craiului. A cumparat-o cu cateva sute de lei si apoi a inceput recondiitonarea cu doi localnici care, la inceput, nu erau dumiriti ce vrea sa faca "domnul inginer".

"Pai nu prea stiam ce sa facem, ca noi, aici, am fost obisnuiti ca sa se faca mai mult cu lemn nou. Si mai mult aici s-a construit cu lemne care au fost refolosite. Le-am tratat, le-am facut in asa fel ca sa putem lucra cu ele. A iesit ceva frumos", spune Bujor Biris.

Viorel Lascu: "La o palinca, dupa aia, mi-au spus multi ca m-au vazut ca pe un ratacit pe aici, pe dealuri. Dar, dupa aia, muncind impreuna, si-au dat seama ca am ganduri bune si ca am venit sa ma aerisesc aici si sa descopar impreuna cu ei o lume pe care si eu, desi vin de la tara, am uitat-o in dinamica civilizatiei."

Dupa prima casa renovata, au urmat inca trei. Toate au fost readuse la viata de Viorel cu mult suflet si admiratie pentru trecut.

"Ingineria taranului mester a fost fantastica. Nici eu, desi am facut avioane, nu gaseam o imbinare atat de fericita si tehnic pusa la punct. In porumbar e mai mare dragul sa dormi, ca te simti intotdeauna tanar", spune Viorel.

Turul casei continua:

"Toaleta, cu dusul, chiar daca acum 500 de ani nu aveai asta in casa, ea este prinsa intr-un colt de-al casei si am pastrat spiritul taranesc, cu impletitura de nuiele, lemnul care era la indemina. Asta-i geamul prin care parintii supravegheau copiii, din tinda spre camera."

In spatele casei principale este pivnita. Un loc misterios si plin de arome.

"Aicea-i un loc mult ravnit, vechea pivnita de cartofi, de crumpli. Asta trebuie sa aiba lacat, ca-i vulnerabila, pentru ca ea are bauturi pe retete vechi de tot, cum se faceau aici tincturile si una-alta. Uite aici, prinsa in paianjeni, am o tinctura pe o reteta facuta de la mosu Onu, cu ardei si cu untul pamantului - o bautura care dainuie de sute de ani", mai spune barbatul.

Turistii cazati aici sunt cuceriti de modul in care pastreaza elemente traditonale si totusi le ofera si confort.

Horia Chirita, turist: "A reusit sa pastreze fatada traditionala, iar in interior ai absolut tot confortul unei case moderne - dar acest confort este foarte bine mascat. Deci asta, dupa parerea mea, a fost genialitatea lui Viorel."

Tabita Chirita, turist: "Te rupe total de viata cotidiana, de stresul ala de zi cu zi, te scoate si te duce in alta lume. Si asta este intr-adevar posibil numai in locuri ca acestea."

Complexul de la Runcuri a fost ales vara aceasta ca si platou de filmare. Andrei Lascu a gasit aici locul perfect pentru un film de absolvire a unei universitati din Scotia.

Andrei Lascu, absolvent: "In alte tari aproape ca nici nu se pune problema sa gasesti asa ceva, decat in muzee. Unul din colegii nostri e arhitect si a ramas impresionat de solutiile de imbinare a tehnologiei noi cu pastrarea elementelor traditionale."

Viorel spune ca este fericit ca exemplul sau a fost urmat de cativa prieteni care au facut lucrari similare in alte zone din Bihor. Casele batranesti de la Runcuri vor ramane, insa, probabil singurele dovezi ale felului in care se locuia acum doua secole pe acestea meleaguri.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO