Inginerul de aeronave care restaureaza case vechi de sute de ani. "La o palinca, multi mi-au zis ca ma credeau un ratacit"

×
Codul embed a fost copiat

Intr-o Romanie plina de constructii indoielnice, casele batranesti, facute cu multa truda din barne zdravene de lemn, sunt pe cale de disparitie. Pana si in cele mai indepartate sate de munte oamenii au renuntat la mostenirea bunicilor.

Un inginer din Bihor, indragostit de trecut si de arhitectura, a avut inspiratia sa reconditioneze cateva constructii stravechi si sa le introduca in circuitul turistic. Nu ca pe niste muzee, ci ca pe niste case cu viata in ele, in care te simti ca intr-o poveste de acum 200 de ani. Acolo, stresul cotidian este inlaturat de linistea pe care ti-o dau elementele traditionale, pastrate intacte.

Viorel Lascu este inginer de aeronave si un mare indragostit de natura si traditie. N-a apucat sa isi practice meseria prea mult pana cand a plecat in strainatate sa isi caute de lucru. Iar viata lui a luat o intorsatura la care nici macar el nu se astepta.

Viorel Lascu: "Cautam sa fac avioane si n-am gasit avioane. Am ajuns in Alsacia sa renovez case vechi, cu un mester portughez care renova case vechi acolo si am vazut ca in lumea asta arhaica - acolo erau case si de 600-800 de ani renovate si aduse in trairea asta moderna - nu se pun pe foc casele de lemn. Si atunci mi-a venit aceasta inspiratie sa caut undeva, aproape de casa, o gospodarie taraneasca si sa incerc sa o aduc aproape de modern - ca si folosinta, dar sa-i pastrez aerul ei istoric."

Citește și
campanie
Povestea pictorului roman care a ales casa taraneasca in locul vilei somptuoase. Locuintele cu istorie, la mare cautare

Viorel a gasit o asfel de casa in catunul Runcuri la poalele muntilor Padurea Craiului. A cumparat-o cu cateva sute de lei si apoi a inceput recondiitonarea cu doi localnici care, la inceput, nu erau dumiriti ce vrea sa faca "domnul inginer".

"Pai nu prea stiam ce sa facem, ca noi, aici, am fost obisnuiti ca sa se faca mai mult cu lemn nou. Si mai mult aici s-a construit cu lemne care au fost refolosite. Le-am tratat, le-am facut in asa fel ca sa putem lucra cu ele. A iesit ceva frumos", spune Bujor Biris.

Viorel Lascu: "La o palinca, dupa aia, mi-au spus multi ca m-au vazut ca pe un ratacit pe aici, pe dealuri. Dar, dupa aia, muncind impreuna, si-au dat seama ca am ganduri bune si ca am venit sa ma aerisesc aici si sa descopar impreuna cu ei o lume pe care si eu, desi vin de la tara, am uitat-o in dinamica civilizatiei."

Dupa prima casa renovata, au urmat inca trei. Toate au fost readuse la viata de Viorel cu mult suflet si admiratie pentru trecut.

"Ingineria taranului mester a fost fantastica. Nici eu, desi am facut avioane, nu gaseam o imbinare atat de fericita si tehnic pusa la punct. In porumbar e mai mare dragul sa dormi, ca te simti intotdeauna tanar", spune Viorel.

Turul casei continua:

"Toaleta, cu dusul, chiar daca acum 500 de ani nu aveai asta in casa, ea este prinsa intr-un colt de-al casei si am pastrat spiritul taranesc, cu impletitura de nuiele, lemnul care era la indemina. Asta-i geamul prin care parintii supravegheau copiii, din tinda spre camera."

In spatele casei principale este pivnita. Un loc misterios si plin de arome.

"Aicea-i un loc mult ravnit, vechea pivnita de cartofi, de crumpli. Asta trebuie sa aiba lacat, ca-i vulnerabila, pentru ca ea are bauturi pe retete vechi de tot, cum se faceau aici tincturile si una-alta. Uite aici, prinsa in paianjeni, am o tinctura pe o reteta facuta de la mosu Onu, cu ardei si cu untul pamantului - o bautura care dainuie de sute de ani", mai spune barbatul.

Turistii cazati aici sunt cuceriti de modul in care pastreaza elemente traditonale si totusi le ofera si confort.

Horia Chirita, turist: "A reusit sa pastreze fatada traditionala, iar in interior ai absolut tot confortul unei case moderne - dar acest confort este foarte bine mascat. Deci asta, dupa parerea mea, a fost genialitatea lui Viorel."

Tabita Chirita, turist: "Te rupe total de viata cotidiana, de stresul ala de zi cu zi, te scoate si te duce in alta lume. Si asta este intr-adevar posibil numai in locuri ca acestea."

Complexul de la Runcuri a fost ales vara aceasta ca si platou de filmare. Andrei Lascu a gasit aici locul perfect pentru un film de absolvire a unei universitati din Scotia.

Andrei Lascu, absolvent: "In alte tari aproape ca nici nu se pune problema sa gasesti asa ceva, decat in muzee. Unul din colegii nostri e arhitect si a ramas impresionat de solutiile de imbinare a tehnologiei noi cu pastrarea elementelor traditionale."

Viorel spune ca este fericit ca exemplul sau a fost urmat de cativa prieteni care au facut lucrari similare in alte zone din Bihor. Casele batranesti de la Runcuri vor ramane, insa, probabil singurele dovezi ale felului in care se locuia acum doua secole pe acestea meleaguri.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Romania e un Paradis!" Un maestru bucatar, premiat si recunoscut in toata lumea, a lasat Franta pentru o comuna romaneasca

In satele voastre nu miroase a Chanel, dar casele, gospodariile si natura din jur sunt, de 8 ani, paradisul meu. O spune David Contant, un chef care a lasat Franta pentru o comuna langa Targoviste, unde s-a stabilit dupa ce ani intregi a strabatut lumea.

Povestea pictorului roman care a ales casa taraneasca in locul vilei somptuoase. Locuintele cu istorie, la mare cautare
Povestea pictorului roman care a ales casa taraneasca in locul vilei somptuoase. Locuintele cu istorie, la mare cautare

Ce rost are sa pastram satele asa cum ni le-au lasat mostenire bunicii si strabunicii? Iata filosofia romanului de la tara. Gresit, spun strainii care au cumparat aici case lasate de noi in ruina.

Profesorul care a renuntat la catedra pentru a salva un sat de pescari din Delta:
Profesorul care a renuntat la catedra pentru a salva un sat de pescari din Delta: "Oricine poate adopta o casa lipoveneasca"

Dobrogea, un tinut fermecat, ars de soare si de vant, unde ca niste bijuterii pretioase, satele lipovenesti cu acoperis din stuf si ferestre albastre, parca se feresc de privirile noastre.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.