Animale ciudate din Delta Dunarii, care au dat nastere legendelor cu monstri

lacul Razim, Delta Dunarii, foto: www.razim-sinoe.ro

Delta poate fi considerata una din cele mai frumoase regiuni ale tarii, datorita peisajelor unice si a rezervatiei biosferei. Putini dintre numerosii turisti care vin aici sa pescuiasca sau sa se relaxeze cunosc insa cateva legende ale zonei.

Razelm (Razim), cel mai mare lac din Romania, 415 km patrati. Un peisaj care te inspira la visare, un loc linistit, ideal pentru turistii care vin aici sa scape de stresul si goana zilnica.

Aparentele sunt insa inselatoare. Lacul este foarte periculos, pentru ca de multe ori aici se pornesc brusc furtuni, iar valurile foarte mari rastoarna barcile pescarilor. Multi oameni si-au gasit sfarsitul in apele lui adanci, nascandu-se astfel legenda ca lacul ar fi blestemat. In 1997, 7 tineri din Tulcea au murit aici, dupa ce au cazut sub gheata, iar in 2011 alti 4 si-au pierdut viata.

Un alt lac in jurul caruia s-au nascut legende este lacul Ciuperca, din Tulcea. Din fericire, aici nu au disparut oameni, insa tulcenii vorbeau in trecut despre un sarpe urias care s-ar ascunde pe fundul acestei ape.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Era probabil doar un zvon, menit sa tina la distanta copiii si tinerii amatori de scaldat. Lacul era un adevarat focar de infectie, insa a fost curatat in anul 2010 si pe fundul lui nu s-a gasit niciun sarpe urias. Incepand cu anul 2012, aici a fost amenajata o zona pentru plaja si baie, o adevarata bucurie pentru locuitorii orasului. Iar despre sarpele urias nu se mai spune nimic.

Exista insa, intr-adevar, serpi foarte mari in Delta Dunarii si probabil ca acestia au fost la baza mitului. Aici traieste cel mai lung sarpe din Europa, numit “sarpele rau”, (Dolichophis caspius) care ajunge la o lungime de peste 2 metri. Este o specie protejata si se hraneste in special cu rozatoare.

Un alt sarpe aflat pe cale de disparitie, care poate alimenta zvonurile despre creaturi legendare, este “dragonul dobrogean” (Elaphe sauromates). Este cel mai mare sarpe constrictor din tara noastra, iar in anul 2010 mai traiau in Romania numai 10 exemplare.

Sin cunoscutul peste somn pare sa fie la originea unor legende despre monstrii din Delta Dunarii. Locuitorii zonei vorbesc despre somni uriasi, care ataca si ucid oamenii. Nu exista dovezi ca s-ar fi intamplat asa ceva, insa se stie ca un somn poate ajunge la dimensiuni impresionante: 4-5 metri lungime si peste 300 de kg.

Asta in conditiile in care un exemplar adult are de regula in jur de 2 metri si aproximativ 150 de kg. Uneori, acesti pesti gigantici traiesc foarte mult, putand depasi 80-100 de ani.

In Delta sunt si alte specii mai putin cunoscute, printre care uriasul fluture de noapte numit “ochi de paun” (Saturnia pyri). Anvergura aripilor sale poate ajunge pana la 15-18 cm.

Putini stiu ca in Delta, dintre cele 1 689 specii de flora, exista si doua plante carnivore:  Otratelul de balta (utricularia vulgaris) si aldrovanda vesiculosa. Aceste se hranesc cu insecte, pe care le prind in capcana de indata ce se apropie de ele si apoi le devoreaza.

Poate cea mai ciudata planta din Delta este insa Noctiluca Miliaris, numita popular “lumanarea de mare”. Apa in care se afla aceasta planta devine, in anumite perioade ale anului, fosforescenta noaptea. La fel patesc si oamenii care se scalda langa aceasta planta, sustin pescarii.

Rezervatia biosferei Delta Dunarii, constituita in anul 1990 si inclusa pe lista UNESCO, adaposteste 312 specii de pasari si 90 de specii de pesti, printre care si sturioni. Este considerata oficial cea mai intinsa zona de stufarisuri de pe planeta si una din cele mai mari zone umede din lume.

Turistii vin aici in special pentru a pescui sau pentru a observa coloniile de pelicani sau de lebede. Pentru locuitorii zonei este o adevarata binecuvantare interesul tot mai mare al calatorilor, in mare parte straini, care vin anual aici si se cazeaza la pensiunile din sate.

Tot lipovenii va pun la dispozitie barci cu motor sau lotci pentru pescuit si plimbari pe canale si va pot fi ghizi priceputi. Trebuie doar sa le spuneti ce anume va intereseaza si de cati bani dispuneti pentru acest concediu de neuitat.

Puteti avea parte de un sejur gratuit in Delta Dunarii, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 24-26 mai 2013.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

 

(surse foto: www.aventurilapescuit.ro, www.razim-sinoe.ro, calatorii.myfreeforum.ro)

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
FOTO. Pestera Ursilor, din Muntii Apuseni. Aici au fost descoperite fosile vechi de 15.000 de ani
FOTO. Pestera Ursilor, din Muntii Apuseni. Aici au fost descoperite fosile vechi de 15.000 de ani

In urma cu aproximativ 15.000 de ani, intr-o pestera din Muntii Apuseni, peste 140 de ursi ai cavernelor si-au cautat adapost pentru hibernare si au ramas inchisi aici.

Ghetarul Scarisoara are o vechime de peste 4.000 de ani. Prima rezervatie speologica din Romania
Ghetarul Scarisoara are o vechime de peste 4.000 de ani. Prima rezervatie speologica din Romania

Pestera Scarisoara este situata in Masivul Bihor din Muntii Apuseni, la o altitudine de 1.165 de metri, fiind printre putinele pesteri cu ghetari din lume aflate la o inaltime atat de mica.

FOTO. Picturile rupestre descoperite intr-o pestera din Apuseni. Au o vechime de 35.000 de ani
FOTO. Picturile rupestre descoperite intr-o pestera din Apuseni. Au o vechime de 35.000 de ani

Situata pe Valea Sighistelului, in Parcul Natural Apuseni din judetul Bihor, pestera Coliboaia este una din cele mai interesante pesteri din Romania. Aici au fost descoperite picturi rupestre care dateaza de acum 35.000 de ani.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.