“Gaseste si inlocuieste”. O descoperire a geneticienilor ne-ar putea “rescrie” vietile
Folosind o noua metoda genetica, cercetatorii de la Harvard si MIT au reusit sa faca schimbari majore in informatia ADN a unei celule. Astfel, genomurile sunt considerate sabloane reeditabile, ce pot fi rescrise fara a intrerupe structura codului.
Popsci: Prin aceasta metoda se pot realiza "ziduri de protectie genetica", ce impiedica celulele proiectate sa isi imprastie ADN-ul.
Cercetatorii de la Harvard si MIT au pus bazele unei metode biotehnologice care ar putea fi utilizata pentru a “rescrie” sau face modificari majore in codul genetic al oricarei celule vii.
O astfel de metoda le-ar permite cercetatorilor sa creeze celule producatoare de proteine care nu se gasesc in natura sau de a crea bacterii rezistente la orice tip de infectie virala; cu alte cuvinte viata oamenilor nu ar mai fi pusa in pericol de boli virale.
Aceasta tehnologie poate suprascrie anumite secvente de ADN din genom, asemenea unei functii « gaseste si inlocuieste » din programele editoare de text.
Folosind aceasta metoda, cercetatorii pot face sute de modificari bine tintite in genomul bacteriei E. coli, toate acestea fara a compromite functiile celulare normale.
In industria farmaceutica, bazata pe culturile bacteriene pentru producerea si testarea medicamentelor, virusurile afecteaza 20% din culturile bacteriene, cu un impact enorm asupra productivitatii.
Noua metoda de modificare a genomului ar putea forma surse bacteriene rezistente la infectii virale, prin inlocuirea unei anumite parti din genomul bacterian care este exploatata de virus.