Cum au supravietuit 12 bolnavi, lasati sa moara intr-un spital desfiintat
Lasati fara apa, mancare, caldura si chiar fara cearsafurile de sub ei, bolnavii au fost ajutati de localnici si de "personalul" voluntar format dintr-o asistenta medicala si o asistenta sociala.
stirileprotv.ro In judetul Buzau este o situatie incredibila. Dupa patru zile in care au stat inchisi in spitalul din Parscov, 12 pacienti au fost marti transferati in alte unitati. Cladirea este pustie, iar locuitorii din zona se plang ca sunt pusi pe drumuri.
Spitalul din Parscov se afla pe lista unitatilor medicale desfiintate de Ministerul Sanatatii incepand cu 1 aprilie. O parte dintre pacientii internati aici au fost transferati la alte unitati, insa 12 bolnavi in stare grava, aflati la "Sectia de ingrijiri paliative", nu au fost preluati de niciun spital, anunta Mediafax.
Fostul spital a ramas, de la 1 aprilie, fara apa, gaz si telefoane, iar cei 12 bolnavi in stare grava au fost inghesuiti intr-un singur salon, stand in paturi care nu mai au nici cearceafuri pe ele, toate dotarile unitatii fiind predate pentru inventar. De asemenea, spitalul nu a mai fost aprovizionat cu alimente de la sfarsitul lunii martie, iar cei 12 bolnavi primesc hrana de la localnicii carora li s-a facut mila de ei si sunt ingrijiti de cateva asistente care au venit voluntar la munca.
Romania Libera: Care este pretul unei vieti mai lungi? Cu toate ca un nivel superior al longevitatii reprezinta in general rezultatul unui enorm progres social si medical, acesta implica si un pret care va trebui platit. Programele de redresare economica, capitalizarile si declinul veniturilor din taxe, pe fondul crizei financiare, au pus o presiune enorma asupra bugetelor si finantelor publice in intreaga lume. Spre deosebire de aceste socuri, imbatranirea rapida a societatilor reprezinta o noua provocare globala, cu efecte pe termen lung. In acest context, un studiu publicat de asiguratorul Allianz atrage atentia asupra importantei sistemelor de pensii si de sanatate sustenabile si viabile din punct de vedere financiar si a dezvoltarii produselor private de planificare si economisire, in gestionarea efectelor tendintei de imbatranire a populatiei. Unul dintre cele mai importante aspecte subliniate in cadrul studiului ALLIANZ Demographic Pulse se refera la fenomenul global de crestere a costurilor legate de varsta populatiei, pensiile si serviciile de sanatate fiind, in mod evident, cele mai afectate domenii. Astfel, in zona euro, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate vor ajunge pana la aproape 30% din produsul intern brut al regiunii in anul 2060.
Evenimentul Zilei: Oameni cu handicap, tinuti de familie sub clopote de sticla In incercarea disperata de a-si proteja copiii cu dizabilitati de suferinte suplimentare, parintii cad intr-o capcana din care ulerior le este greu sa iasa: protejarea excesiva. Copilul hiperprotejat devine un adult neputincios, care nu indrazneste sa viseze la o cariera si nici la intemeierea unei familii. Sansele unei persoane cu diza bilitati la o viata independenta, la educatie si cariera depind in mod direct de familia in care creste. Nicoleta Musat, director de programe la Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR), spune ca, in familiile hiperprotective, copiii ajung sa-si doreasca putin de la viata si sa nu lupte pentru viitorul lor. "Este important ca parintii sa constientizeze ca la un moment dat nu vor mai fi si ca, daca nu-i incurajeaza sa se descurce, ii condamna practic la o vesnica dependenta". "Este o lupta permanenta pentru parinti" La polul opus, spune Nicoleta Musat, sunt acele familii care isi sustin copilul, il duc la scoala prin eforturi foarte mari, il inscriu la cursuri de calificare si il indreapta spre activitati de socializare. "Ei sunt cei care inving."