Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern
Veniturile personalului din sistemul de invatamant preuniversitar pornesc de la salariul minim pe economie si se apropie de 2.000 de lei doar in cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime.
Romania Libera: Intentia Guvernului de a amana plata salariilor marite pentru cei care si-au castigat acest drept in instanta si decizia Inaltei Curti potrivit careia profesorii trebuie sa beneficieze de majorarea cu 50% acordata in 2008 au starnit dezbateri aprinse. Trebuie platita majorarea acum sau mai incolo? Va fi aplicata tuturor profesorilor sau doar celor care au dat statul in judecata si asteapta un verdict? Mai putin s-a vorbit insa despre cat castiga, concret, angajatii din sistemul de invatamant, fie ca sunt profesori sau personal auxiliar. Romania Libera prezinta o evolutie a salariilor dascalilor din iunie 2010, cand Guvernul a decis reducerea acestora cu 25%, si pana in prezent, in conditiile in care, incepand din ianuarie, bugetarii au beneficiat de o marire salariala de 15% la nivelul salariului brut.La inceputul anului 2010, un invatator debutant avea un salariu de incadrare de 900 de lei. Dupa reducerea de 25%, suma a scazut la 675 lei. In ianuarie s-au adaugat 15%, pana la 776 lei. Un profesor debutant cu studii superioare avea in iunie 2010 un salariu de incadrare de 1.200 de lei, iar acum, dupa o taiere de 25% si o majorare cu 15%, are 1.100 lei. Un profesor cu gradul I si vechime de 20 de ani avea la inceputul lui 2010 1.590 de lei, acest salariu scazand la 1.240 de lei in a doua jumatate a anului trecut, iar acum este de 1.480 lei. Acestea sunt sumele brute, din care se scad taxele - CAS, sanatate, pensii, impozit si, unde este cazul, se adauga sporuri de merit, dirigentie etc.
Gandul: Intr-o jumatate de mandat, Boc si-a asumat raspunderea cat toti ceilalti premieri in 20 de ani de guvernare Toate legile importante ale ultimilor doi ani au trecut de Parlament fara dezbatere, Cabinetul Boc promovandu-le prin asumarea raspunderii De la instalarea sa, in 22 decembrie 2008, si pana astazi, guvernul s-a prezentat de 6 ori in fata Parlamentului, cu 11 legi asumate individual sau la pachet, ultima data pe 8 martie, anul acesta, si se pregateste s-o faca a saptea oara, pentru Legea salarizarii cadrelor didactice si Codul Dialogului Social. Guvernele anterioare au adunat impreuna, in 20 de ani, acelasi numar de asumari cate va reusi sa bifeze Boc in doar doi ani de mandat. Pana ii expira, constitutional, termenul, Boc are insa toate sansele sa se autodepaseasca, deoarece, asa cum se vede din cronologia de mai jos, apeleaza la procedura asumarii de cel putin doua ori pe an, uneori modificand aceeasi lege.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Funeriu promite plata restantelor cu taraita Este vorba despre diferenta de 33% din salariu, pe care Parlamentul a acordat-o profesorimii printr-un vot controversat, in toamna anului 2008. Legea 221 nu a ajuns insa niciodata sa fie pusa in aplicare, desi a fost votata de reprezentantii tuturor partidelor parlamentare din acel moment, pentru ca autoritatile au descoperit ca nu au de fapt bani sa majoreze corespunzator bugetul Educatiei. Legea 221 a fost apoi inlocuita, de la 1 ianuarie 2010, prin „Legea de salarizare a bugetarilor", care stabilea noi criterii de calcul pentru veniturile dascalimii. Tocmai de aceea, Inalta Curte de Casatie si Justitie recomanda ca judecatorii sa acorde sumele suplimentare, in baza Legii 221, pentru aceasta perioada de 15 luni: octombrie 2008-decembrie 2009. Ministrul Daniel Funeriu si-a exprimat regretul ca Romania nu-si permite sa-si plateasca mai bine profesorii. Seful Educatiei spune ca au fost facute si calcule: pentru un singur an, ca sa plateasca aceasta diferenta tuturor cadrelor didactice, ministerul ar avea nevoie de 500 de milioane de euro. Pentru ca acesti bani nu exista, platile vor fi facute esalonat, incepand de anul viitor, cand Guvernul ar urma sa dispuna de fonduri in acest sens, spune Daniel Funeriu. El se asteapta ca cei mai multi dintre profesori sa recurga la justitie pentru a obtine sumele respective.