Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern

Dascalii protesteaza la Ministerul Educatiei

Veniturile personalului din sistemul de invatamant preuniversitar pornesc 
de la salariul minim pe economie si se apropie de 2.000 de lei doar in cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime.

Romania Libera: Intentia Guvernului de a amana plata salariilor marite pentru cei care si-au castigat acest drept in instanta si decizia Inaltei Curti potrivit careia profesorii trebuie sa beneficieze de majorarea cu 50% acordata in 2008 au starnit dezbateri aprinse. Trebuie platita majorarea acum sau mai incolo? Va fi aplicata tuturor profesorilor sau doar celor care au dat statul in judecata si asteapta un verdict? Mai putin s-a vorbit insa despre cat castiga, concret, angajatii din sistemul de invatamant, fie ca sunt profesori sau personal auxiliar. Romania Libera prezinta o evolutie a salariilor dascalilor din iunie 2010, cand Guvernul a decis reducerea acestora cu 25%, si pana in prezent, in conditiile in care, incepand din ianuarie, bugetarii au beneficiat de o marire salariala de 15% la nivelul salariului brut.La inceputul anului 2010, un invatator debutant avea un salariu de incadrare de 900 de lei. Dupa reducerea de 25%, suma a scazut la 675 lei. In ianuarie s-au adaugat 15%, pana la 776 lei. Un profesor debutant cu studii superioare avea in iunie 2010 un salariu de incadrare de 1.200 de lei, iar acum, dupa o taiere de 25% si o majorare cu 15%, are 1.100 lei. Un profesor cu gradul I si vechime de 20 de ani avea la inceputul lui 2010 1.590 de lei, acest salariu scazand la 1.240 de lei in a doua jumatate a anului trecut, iar acum este de 1.480 lei. Acestea sunt sumele brute, din care se scad taxele - CAS, sanatate, pensii, impozit si, unde este cazul, se adauga sporuri de merit, dirigentie etc.

Gandul: Intr-o jumatate de mandat, Boc si-a asumat raspunderea cat toti ceilalti premieri in 20 de ani de guvernare Toate legile importante ale ultimilor doi ani au trecut de Parlament fara dezbatere, Cabinetul Boc promovandu-le prin asumarea raspunderii De la instalarea sa, in 22 decembrie 2008, si pana astazi, guvernul s-a prezentat de 6 ori in fata Parlamentului, cu 11 legi asumate individual sau la pachet, ultima data pe 8 martie, anul acesta, si se pregateste s-o faca a saptea oara, pentru Legea salarizarii cadrelor didactice si Codul Dialogului Social. Guvernele anterioare au adunat impreuna, in 20 de ani, acelasi numar de asumari cate va reusi sa bifeze Boc in doar doi ani de mandat. Pana ii expira, constitutional, termenul, Boc are insa toate sansele sa se autodepaseasca, deoarece, asa cum se vede din cronologia de mai jos, apeleaza la procedura asumarii de cel putin doua ori pe an, uneori modificand aceeasi lege.

Adevarul: Funeriu promite plata restantelor cu taraita Este vorba despre diferenta de 33% din salariu, pe care Parlamentul a acordat-o profesorimii printr-un vot controversat, in toamna anului 2008. Legea 221 nu a ajuns insa niciodata sa fie pusa in aplicare, desi a fost votata de reprezentantii tuturor partidelor parlamentare din acel moment, pentru ca autoritatile au descoperit ca nu au de fapt bani sa majoreze corespunzator bugetul Educatiei. Legea 221 a fost apoi inlocuita, de la 1 ianuarie 2010, prin „Legea de salarizare a bugetarilor", care stabilea noi criterii de calcul pentru veniturile dascalimii. Tocmai de aceea, Inalta Curte de Casatie si Justitie recomanda ca judecatorii sa acorde sumele suplimentare, in baza Legii 221, pentru aceasta perioada de 15 luni: octombrie 2008-decembrie 2009. Ministrul Daniel Funeriu si-a exprimat regretul ca Romania nu-si permite ­sa-si plateasca mai bine profesorii. Seful Educatiei spune ca au fost facute si calcule: pentru un singur an, ca sa plateasca aceasta diferenta tuturor cadrelor didactice, ministerul ar avea nevoie de 500 de milioane de euro. Pentru ca ­acesti bani nu exista, platile vor fi facute esalonat, incepand de anul viitor, cand Guvernul ar urma sa dispuna de fonduri in acest sens, spune Daniel Funeriu. El se asteapta ca cei mai multi dintre profesori sa recurga la justitie pentru a obtine sumele respective.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Profilul
Profilul "spaniolului" Dorel, criminalul de pe messenger

Intr-un orasel spaniol, un tanar si-a ucis prietena si si-a ingrozit rudele de acasa cu imagini transmise pe net. Isi construise un autoportret virtual complex si se arata pasionat de filme de groaza.

Cum au supravietuit 12 bolnavi, lasati sa moara intr-un spital desfiintat
Cum au supravietuit 12 bolnavi, lasati sa moara intr-un spital desfiintat

Lasati fara apa, mancare, caldura si chiar fara cearsafurile de sub ei, bolnavii au fost ajutati de localnici si de "personalul" voluntar format dintr-o asistenta medicala si o asistenta sociala.

Masacru in numele religiei. Cronica linsarii din Mazar-i-Sharif
Masacru in numele religiei. Cronica linsarii din Mazar-i-Sharif

Povestea mortii lui Filaret Motco, membru al Misiunii ONU din Mazar-i-Sharif, a inceput de fapt pe 20 martie in Florida, unde pastorul Terry Jones a ars un exemplar al cartii sfinte a musulmanilor, Coranul, dupa ce i-a intocmit acestuia un „proces".

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.