Suntem din nou codasi in UE. Peste 40% din adolescentii romani citesc cu dificultate
Pare ca a trecut atat de mult timp de cand cultura generala era un lucru cu care te puteai mandri. Astazi, "generatia Facebook" nu mai pune pret pe carti sau pe documentare, iar acest lucru se vede in statistici: peste 40% din tineri citesc greoi.
Comisia Europeana: Cel mai recent studiu realizat de Comisia Europeana ne plaseaza la coada clasamentului: aproape jumatate din tinerii de 15 ani citesc cu dificultate, iar elevii de clasa a patra nu sunt "prieteni" cu limba romana.
Imaginea unei biblioteci pline de carti nu mai este de actualitate. Astazi peste 40% din tineri au mai putin de 10 carti pentru copii, iar ajutorul care ar trebui sa vina din partea profesorilor se rezuma la mai multe teme de facut acasa.
Aceasta cercetare, realizata de Reteaua Eurydice, are ca puncte de plecare patru concepte cheie: abordarea dificultatilor de citire, metodele de predare, educatia pe care o au cadrele didactice si promovarea citirii in afara cadrului scolar.
Studiul a implicat toate statele UE, dar si Islanda, Norvegia, Turcia si Lichetenstein.
Unul din cinci tineri in varsta de 15 ani, dar si adulti din Europa citesc greoi, desi , in era tehnologiei, cele mai multe state se lauda ca au facut progrese privind alfabetizarea.
"Este greu de crezut ca atat de multi tineri nu au competentele de baza in citire. Acest lucru le reduce considerabil sansele integrarii sociale, si le reduce calitatea vietii. Alfabetizarea este baza oricarei invatari - de aceea am lansat recent o campanie de alfabetizare destinata tuturor celor interesati si in mod special celor din medii defavorizate, precum copiii romi", a declarat comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou.
Potrivit acestei cercetari, 40,4% din elevii romani si 41% dintre elevii bulgari citesc cu dificultate si inteleg greoi textele, clasandu-se pe ultimele locuri din Europa din acest punct de vedere.
Fruntasi la capitolul alfabetizare se afla Finlanda, unde doar 8,1% dintre elevi au dificultati de citire. Potrivit rezultatelor studiului, in aproape toate tarile europene care au participat la studiu, baietii erau de doua ori mai predispusi decat fetele la a deveni cititori cu probleme, iar diferente mari au fost inregistrate in Romania, Franta, Portugalia si Suedia.