Statul a cheltuit degeaba 240 milioane de euro pentru elevii care au dat bacul in 2011

Elevi, bacalaureat, examen

Statul a cheltuit in ultimii patru ani 480 de mil euro pentru finantarea celor 200.000 de elevi care au dat bacalaureatul in 2011, insa rezultatele partiale privind rata de promovabilitate arata ca jumatate din bani au fost cheltuiti degeaba.

Ziarul Financiar: Din bugetul alocat Ministerului Educatiei se cheltuie, in medie, cate 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu, majoritatea banilor (peste 80%) fiind folositi pentru plata salariilor celor 60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achizitia de manuale, mobilier scolar sau pentru programe de burse. "Cred ca anul acesta rata de promovabilitate in randul absolventilor de bacalaureat din Bucuresti va fi de 40-41%, inainte de contestatii. Acest indicator reflecta realitatea si pregatirea pe care o ofera profesorii. Exista o mare problema in ceea ce priveste resursele umane, pentru ca la grupurile scolare plaja de admitere la liceu o reprezinta elevii care au obtinut note mici, de 4, 5 si 6, si este greu de crezut ca in patru ani acestia se vor remonta si vor avea rezultate deosebite", este de parere profesorul Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. El a mai precizat ca, anul trecut, rata de promovabilitate a elevilor de liceu a fost de 61% in Bucuresti si ca, in acest an, in 60 din cele 71 de centre de examen din Capitala s-au montat camere video la examenul dat de peste 21.000 de elevi.

Romania Libera: Maghiarii din Harghita si Covasna nu dau doi bani pe regionalizare si Tinutul Secuiesc "Nimeni nu ne ajuta si toata lumea este saraca", aceasta e esenta discutiilor despre regionalizarea Romaniei in viziunea lui Katy, o profesoara de circa 35 de ani din Borsec. Pentru ea nu conteaza daca locuieste in Harghita, in Mures sau oriunde altundeva in Transilvania, printre romani sau unguri. O doare doar starea economica a ei si familiei sale cu doi copii. "Ce ne aduce noua in plus daca e judet sau regiune? Marko Bella si Kelemen Hunor fac numai prostii, baga zazanie intre noi, dar noi tot asa ramanem, saraci", se plange Katy. La fel ca ea gandesc majoritatea maghiarilor din Borsec, un oras unde 78% dintre locuitori apartin acestei etnii. Chiar si cei radicali, cand ii intrebi se feresc sa dea un raspuns categoric. La Biserica Catolica, aproape de altar, de o parte si de alta sunt postate doar steaguri ale Ungariei. Totusi, preotul de aici, Orban Laszlo, ne spune ca nu are probleme cu romanii.

Evenimentul Zilei: CFR, pradat de hoti. Se intampla de 13 ori pe zi  Furturile de componente de cale ferata aduc anual statului prejudicii de zeci de milioane de lei si determina intarzierea trenurilor cu zeci de minute. Se fura ca-n codru. De la sine la instalatii si cabluri de contact, nimic nu scapa romanilor care isi castiga painea doar din valorificarea fierului vechi. Doar in primele cinci luni ale anului au fost inregistrate 1.970 de cazuri de furt, respectiv cate 13 cazuri pe zi. Hotii de fier vechi au lasat infrastructura feroviara fara 24 de kilometri de cale ferata, patru kilometri de fir linie de contact, 360 de funii de legatura din cupru sau otel, 1.000 componente din echipamente SCB.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Marire dupa decadere: Dominique Strauss-Kahn se reinventeaza politic
Marire dupa decadere: Dominique Strauss-Kahn se reinventeaza politic

Fostul director al FMI poate redeveni un adversar redutabil al lui Nicolas Sarkozy la prezidentialele din Franta de anul viitor, daca va fi achitat intre timp de justitia americana.

Topul celor mai indatorate state din lume. Vezi aici in ce situatie se afla Romania
Topul celor mai indatorate state din lume. Vezi aici in ce situatie se afla Romania

De-a lungul crizei economice multe state au avut nevoie de ajutor financiar, care de cele mai multe ori a luat forma unor imprumuturi din afara tarii, ce au dus, in timp, la cresterea datoriei nationale.

Criza le-a umplut buzunarele. Salarii de mii de euro pentru directorii de la stat
Criza le-a umplut buzunarele. Salarii de mii de euro pentru directorii de la stat

Actualii executivi din companiile de stat vor fi schimbati de la 1 ianuarie 2012. Recrutarea noilor manageri incepe din august. Pentru a recruta noi manageri in intreprinderile de stat guvernantii vor trebui sa modifice legislatia.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.