Statul a cheltuit degeaba 240 milioane de euro pentru elevii care au dat bacul in 2011
Statul a cheltuit in ultimii patru ani 480 de mil euro pentru finantarea celor 200.000 de elevi care au dat bacalaureatul in 2011, insa rezultatele partiale privind rata de promovabilitate arata ca jumatate din bani au fost cheltuiti degeaba.
Ziarul Financiar: Din bugetul alocat Ministerului Educatiei se cheltuie, in medie, cate 600 de euro pe an pentru fiecare elev de liceu, majoritatea banilor (peste 80%) fiind folositi pentru plata salariilor celor 60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achizitia de manuale, mobilier scolar sau pentru programe de burse. "Cred ca anul acesta rata de promovabilitate in randul absolventilor de bacalaureat din Bucuresti va fi de 40-41%, inainte de contestatii. Acest indicator reflecta realitatea si pregatirea pe care o ofera profesorii. Exista o mare problema in ceea ce priveste resursele umane, pentru ca la grupurile scolare plaja de admitere la liceu o reprezinta elevii care au obtinut note mici, de 4, 5 si 6, si este greu de crezut ca in patru ani acestia se vor remonta si vor avea rezultate deosebite", este de parere profesorul Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. El a mai precizat ca, anul trecut, rata de promovabilitate a elevilor de liceu a fost de 61% in Bucuresti si ca, in acest an, in 60 din cele 71 de centre de examen din Capitala s-au montat camere video la examenul dat de peste 21.000 de elevi.
Romania Libera: Maghiarii din Harghita si Covasna nu dau doi bani pe regionalizare si Tinutul Secuiesc "Nimeni nu ne ajuta si toata lumea este saraca", aceasta e esenta discutiilor despre regionalizarea Romaniei in viziunea lui Katy, o profesoara de circa 35 de ani din Borsec. Pentru ea nu conteaza daca locuieste in Harghita, in Mures sau oriunde altundeva in Transilvania, printre romani sau unguri. O doare doar starea economica a ei si familiei sale cu doi copii. "Ce ne aduce noua in plus daca e judet sau regiune? Marko Bella si Kelemen Hunor fac numai prostii, baga zazanie intre noi, dar noi tot asa ramanem, saraci", se plange Katy. La fel ca ea gandesc majoritatea maghiarilor din Borsec, un oras unde 78% dintre locuitori apartin acestei etnii. Chiar si cei radicali, cand ii intrebi se feresc sa dea un raspuns categoric. La Biserica Catolica, aproape de altar, de o parte si de alta sunt postate doar steaguri ale Ungariei. Totusi, preotul de aici, Orban Laszlo, ne spune ca nu are probleme cu romanii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: CFR, pradat de hoti. Se intampla de 13 ori pe zi Furturile de componente de cale ferata aduc anual statului prejudicii de zeci de milioane de lei si determina intarzierea trenurilor cu zeci de minute. Se fura ca-n codru. De la sine la instalatii si cabluri de contact, nimic nu scapa romanilor care isi castiga painea doar din valorificarea fierului vechi. Doar in primele cinci luni ale anului au fost inregistrate 1.970 de cazuri de furt, respectiv cate 13 cazuri pe zi. Hotii de fier vechi au lasat infrastructura feroviara fara 24 de kilometri de cale ferata, patru kilometri de fir linie de contact, 360 de funii de legatura din cupru sau otel, 1.000 componente din echipamente SCB.