Sudanul de Sud si-a declarat independenta. Cel mai tanar stat din lume, nascut astazi, in FOTOGRAFII

Ultima actualizare: 19-08-2012 18:28
Sudanul de Sud

Declaratia oficiala de independenta a Republicii Sudanului de Sud a fost citita sambata de presedintele Parlamentului din Juba, James Wani Igga.

 

"Noi, reprezentantii poporului, care am fost alesi in mod democratic, declaram in mod solemn Sudanul de Sud un stat independent si suveran".

Dupa lupte sangeroase pentru castigarea independentei, locuitorii regiunii de sud a Sudanului vor avea o noua tara. Astazi, Sudanul de Sud devine oficial un stat independent.

Reuters: Capitala tarii va fi Juba, cu o populatie ce trece putin peste 250.000 de locuitori. Desi are o suprafata de aproape trei ori mai mare decat suprafata Romaniei, populatia Sudanului nu trece de 8.300.000 de locuitori. Moneda nationala este lira sudaneza.

Presedintele Sudanului de Nord, Omar Hassan al-Bashir, a declarat ca va fi sambata prezent la ceremonia de declarare a independentei noului stat si isi doreste sa dezvolte relatii prietenoase cu vecinii sai, desi impotriva locuitorilor din sudul tarii s-au dus razboaie sangeroase.

Sudanul de Sud a luptat de doua ori cu Nordul pentru a-si obtine independenta: prima data intre 1955-1972, iar a doua oara intre 1985-2005.

Independenta noului stat va reprezenta o prioritate si pentru Washington, care si-a propus sa scoata tara de pe lista celor care sponsorizeaza terorismul. Nordul Sudanului este condus de un lider, care este cautat pentru crimele din Darfur.

Noul stat va avea ca vecini pe Etiopia la est, Kenya, Uganda si Republica Democrata Congo la sud, iar la vest pe Republica Centrafricana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO