Revolutia globala, declansata de un film
Realizatorul documentarelor din seria Zeitgeist cauta adepti pentru a schimba lumea din temelii. Criza economica internationala a afectat paturi largi ale societatii, oamenii fiind dispusi sa se ralieze unor miscari ce promit o societate mai buna.
Adevarul: „Gata cu competitia pentru joburi si oportunitati, e timpul pentru cooperare in scopuri benefice tuturor. Depinde doar de tine daca vrei sa traiesti intr-o societate fara bani sau intr-una plina de griji pentru facturi, credite sau crize economice." Cu aceste cuvinte se prezinta miscarea Zeitgeist Romania, iar ideea s-a dovedit suficient de seducatoare pentru ca peste 15.000 de romani sa se inscrie in aceasta organizatie, care are filiale in mai toate tarile lumii. Scopul miscarii este lupta impotriva sistemului actual dupa care este alcatuita societatea. The Zeitgeist Movement (TZM) a aparut in 2008, la indemnul direct lansat de Peter Joseph, realizatorul seriei de documentare Zeitgeist, termen din limba germana ce se poate traduce ca „spiritul timpului". Pe site-ul oficial, TZM se lauda cu peste 455.000 de membri din intreaga lume, grupul cel mai numeros fiind constituit de americani (92.500 de persoane). Urmeaza canadienii, cu 27.000 de membri, britanicii (23.000) si rusii (26.000). Romanii sunt puternic reprezentati, tara noastra fiind plasata pe pozitia a cincea, cu 16.583 de membri. Numarul este cu atat mai semnificativ, daca luam in considerare faptul ca populatia Romaniei este de 15 ori mai mica decat cea a SUA (310 milioane).
Romania Libera: Rusia ameninta cu razboi. Ce asteapta de la Romania Medvedev santajeaza lumea cu un nou Razboi Rece, pornind de la nemultumirile fata de scutul antiracheta amplasat in Romania. In paralel, Moscova ar vrea sa ne ademeneasca in clubul statelor care cumpara gaz ieftin, asteptand concesii de diferite feluri. Oferta rusilor are loc in plina disputa privind amplasarea scutului american antiracheta in Romania pe locul unei foste baze militare sovietice. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat cu „masuri de retorsiune" daca Statele Unite continua sa-si dezvolte proiectul de scut antiracheta in Europa de Est, in pofida protestelor Moscovei: „Ar putea fi vorba despre dezvoltarea potentialului ofensiv al capacitatilor noastre nucleare". Presedintele Rusiei se afla in campanie electorala, in concurenta cu mentorul sau, Vladimir Putin, dar declaratiile sale belicoase depasesc in intensitate si duritate ceea ce se spune in asemenea imprejurari. Medvedev ameninta lumea civilizata cu intoarcerea in timp: „Va fi un scenariu prost, care ne va face sa revenim in epoca Razboiului Rece". Anul trecut, Rusia si NATO au cazut de acord sa coopereze in proiectul scutului antiracheta, numai ca rusii pun acum conditii inacceptabile pentru occidentali, cum ar fi aceea de a avea acces la informatiile strategice ale Aliantei o data cu intrarea lor sub scut si nu numai atat, ci si posibilitatea de a apasa pe butonul rosu. NATO nu are, deocamdata, suficienta incredere in bunele intentii ale Moscovei, iar fluturarea pericolului nuclear de catre presedintele rus confirma precautiile vesticilor. Rusia ramane o putere rudimentara, dar ambitioasa si, asa cum scria acum aproape 200 de ani marchizul de Custine, care a calatorit prin Imperiul Tarist, „Rusia vede in Europa o prada ce ii va fi cedata, mai devreme sau mai tarziu, prin vrajba dintre noi; ea atata anarhia in tarile noastre, in speranta de a profita de pe urma unei coruptii pe care o incurajeaza, fiindca ii este prielnica intentiilor pe care le are".
Gandul: SUA au aceeasi problema ca si Romania: nu stiu exact nici cati angajati, dar nici cati someri au. Ce marja de eroare au statisticile oficiale Scandal in Statele Unite. Autoritatile americane au anuntat in urma cu cateva luni ca numarul de angajati din economie a scazut cu circa 91.000 de persoane, ca apoi sa revizuiasca numarul in doua randuri, ajungandu-se in final la o scadere de doar 24.000 de angajati. "Marja de eroare" a dat nastere la ample discutii pe marginea modului in care se alcatuiesc statisticile privind piata muncii peste ocean. Si in Romania unele datele statistice au fost subiectul unor controverse. De exemplu, datele au aratat la un moment dat ca somajul scade, dar numarul de salariati nu creste. In Romania numarul de salariati este calculat de Institutul National de Statistica prin doua modalitati. Una dintre ele are la baza un sondaj la care participa 27.000 de intreprinderi de stat si private. O alta se bazeaza pe o ancheta trimestriala in aproximativ 29.000 de gospodarii, in care intra si "bugetarii speciali", intre care se numara si cei din structurile Ministerului de Interne. In ce priveste numarul celor care muncesc la negru, INS nu are statistici. Referitor la somaj, exista diferente intre datele INS si cele de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) care au fost explicate de catre reprezentantii INS prin diferentele intre definitii, metodele de calcul si sfera de cuprindere.
Evenimentul Zilei: Sexul si puterea. O istorie recenta Cand Zahia, o prostituata din Franta, a aparut pe prima pagina a prestigioasei reviste "Paris Match", in 2010, facand publica o lista de fotbalisti de la echipa nationala care s-au topit in bratele sale, publicatia a raportat un tiraj crescut, insa francezii n-au fost foarte scandalizati. Nici Italia nu prea tresalta la scandalurile sexuale in care se tot trezeste implicat premierul Silvio Berlusconi. Ultimul "soc si groaza" din domeniul "sexgate" al premierului italian a umplut paginile ziarelor din Peninsula chiar la finalul anului trecut. Multi italieni zambesc cand aud de asta.Statele Unite ale Americii par a fi locul in care derapajele sexuale ale unor staruri sau politicieni fac victime la nivel inalt. Ecourile "afacerii" Lewinsky-Clinton nu par sa se fi stins nici azi, cand seful FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn raspunde in fata legii pentru presupusa tentativa de viol asupra unei cameriste.
Jurnalul National: 470 de milioane de euro, pretul increderii CNADNR Firmele care s-au bucurat de atentia CNADNR sunt, asa cum ne-am obisnuit, aceleasi. Valoarea totala a contractelor atribuite de compania de drumuri se ridica la suma de 472.921.666 euro. Banii au fost pusi la bataie in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, modul de atribuire fiind unul discretionar avand in vedere ca din cele 44 de contracte, 26 reprezinta atribuiri directe. Sub umbrela unor lucrari de executie, reparatie sau lucrari de reabilitare, au aparut si beneficiarii. Acestia au castigat lejer numeroase contracte, unele cerute in regim de urgenta, altele au venit cu indicatii extrem de pretioase si au impus conditii tehnice la care se incadrau perfect firme consacrate. Astfel, beneficiarii unor atribuiri directe, justificate de faptul ca, din motive tehnice, contractul poate fi atribuit numai unui operator economic, sunt exemplificativi pentru clientela transpartinica ce "paraziteaza" CNADNR. In bani, valoarea acestor contracte se ridica la 24 de milioane de euro. Castigatorii acestor contracte sunt: Asocierea UMB Spedition, Tehnostrade, Carena SpA, Consitrans – 15.236.752 euro, condusa de Dorinel Umbrarescu, supranumit "prietenul tuturor"; Delta ACM 93 – 5.078.702 euro, Tirrena Scavi – 2.515.911 euro (firma apropiata Danielei Draghia, cea care a preluat atributiile de director general in CNADNR); Drumserv – 1.091.475 euro; Pod Construct – 1.076.330 euro.
Ziarul Financiar: Lupii tineri ai economiei mondiale vor avea pozitii dominante pana in 2025 Un raport al Bancii Mondiale (BM) indica faptul ca acesta este doar inceputul. Forta economiilor emergente va schimba total peisajul economic mondial in urmatorii 15 ani, cand aceste tari vor ajunge sa contribuie cu mai mult de jumatate la avansul economiei mondiale. Cresterea influentei statelor in curs de dezvoltare va modifica si structura sistemului monetar international, care pana in 2025 nu va mai fi dominat de o singura valuta, in prezent dolarul. Rezultatul va fi un regim monetar international mai stabil decat cel actual, anticipeaza Banca Mondiala intr-un studiu denumit "Orizonturile dezvoltarii globale 2011 - Multipolaritate: Noua Economie Globala".dezvoltarii