Povestea celor 7 miliarde de euro sau cum se toaca banii din privatizare

BVB

Vanzarea unor companii de stat sau a unor parti din actiunile companiilor pe bursa ar putea aduce in cativa ani, pana la sapte miliarde de euro, mai putin decat planul de privatizare al companiilor bulgaresti, estimat la aproape 9 miliarde euro.

Romania Libera: Statul va incasa miliarde de euro in urmatorii ani, prin cedarea unor participatii la companiile detinute, printre acestea aflandu-se Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz si Transelectrica. Mai mult, statul roman va fi nevoit sa grabeasca listarea unor pachete de actiuni la bursa ca urmare a intelegerilor cu Fondul Monetar International, reprezentantii acestei institutii internationale solicitand in mod special privatizarea unor companii din domeniul energetic. Actiuni scoase la bursa Numai din vanzarea unor pachete minoritare la Hidroelectrica si Nuclearelectrica suma cumulata obtinuta s-ar putea ridica la 3,7 miliarde euro, iar daca la aceasta se mai adauga si banii proveniti din privatizare la companii precum CFR Marfa, Tarom, RA APPS si altele, suma btinuta ar putea ajunge la sapte miliarde euro. In scrisoarea de intentie semnata cu FMI, se precizeza, de exemplu, ca Guvernul va ceda cel mult 20% din actiunile Tarom prin listare la Bursa sau prin vanzarea pachetului unui investitor strategic si va vinde pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%). „Statul va incasa cateva miliarde de euro din cedarea participatiilor la toate companiile despre care se discuta”, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. De asemenea, referindu-se la privatizarea unor intreprinderi de stat, presedintele Traian Basescu, a afirmat la sfarsitul anului trecut ca „din vanzarea unor companii sau a unor parti a companiilor pe bursa, ar putea intra foarte multi bani, sase-sapte miliarde de euro”.

Ziarul Financiar: Cumparatorii de actiuni la producatori de ulei sau carne, protejati de scumpirea produselor Cresterea din ultimul an a preturilor la alimente a impulsionat afacerile companiilor din industria alimentara listate la Bursa, care si-au vazut vanzarile majorandu-se in primul trimestru cu 35% pana la 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Titan Bucuresti (paine), Argus Constanta (ulei), Albalact (lapte), Avicola Buzau sau Boromir Prod (paine) si-au majorat afacerile, dar numai pentru o parte din ele au decolat si actiunile de pe Bursa. Astfel, cine ar fi vrut sa se "protejeze" de scumpirea uleiului sau a carnii de pasare ar fi trebuit sa cumpere la inceputul anului actiuni Argus Constanta sau Avicola Buzau, care au crescut cu 26%, respectiv 29% de la 1 ianuarie pana pe 18 mai. In schimb, actiunile Albalact, Titan sau Boromir au fost in scadere in aceeasi perioada pentru ca firmele fac investitii, pentru ca titlurile nu sunt suficient de vizibile sau pentru ca investitori au asteptari mai mari de profit.

Evenimentul Zilei: Nicolescu: "Legea investitiilor ar trebui modificata" Investitorii straini sunt descurajati de birocratie, de lipsa infrastructurii rutiere si de faptul ca nu au exemple de afaceri de succes din Romania. Acestea au fost concluziile dezbaterii "Aurul in vremuri de criza", organizata ieri de Editura Evenimentul si Capital si care a acut ca tema "investitiile straine in Romania". "Actuala lege nu incurajeaza investitiile" Prin urmare, potrivit presedintelui Consiliului Na tional pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, pentru ca investitorii straini sa fie motivati sa vina in Romania, ar trebui ca autoritatile sa promoveze exemple de succes ale unor companii straine deja prezente pe plan local. "Ar trebui schimbata legea investitiilor, care, desi a fost modificata abia acum doi ani, prevede doar conditii generale. Actuala lege nu incurajeaza investitiile straine", a explicat Nicolescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Ministerele in care nu e criza. Topul celor mai mari salarii de functionar
Ministerele in care nu e criza. Topul celor mai mari salarii de functionar

Afacerile externe, justitia si dezvoltarea regionala sunt cele mai banoase domenii pentru salariatii din ministere. Angajatii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au cele mai mari salarii din Guvernul Romaniei, potrivit informatiilor MFP.

Cum a devenit afacerea DSK un rechizitoriu impotriva Frantei
Cum a devenit afacerea DSK un rechizitoriu impotriva Frantei

Media si clasa politica franceze sunt acuzate ca au aplicat codul tacerii si au ascuns adevarul despre deviatiile comportamentale ale lui DSK. Afacerea sefului FMI dezvaluie „problema jenanta din media franceza si politica a doua lumi paralele".

DSK, victima
DSK, victima "cameristei invizibile"? Scandal cu sex, viol si comploturi

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat in SUA si acuzat de „agresiune sexuala", „tentativa de viol" si „sechestrare de persoana", pledeaza nevinovat si intentioneaza sa se „apere viguros".

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO
Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a dejucat planurile unei rețele de agenți ruși de a-l asasina pe președintele Ucrainei și a altor reprezentanți ai celei mai înalte conduceri politico-militare a statului.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.