Povestea oamenilor care anunta moartea. Care sunt dorintele celor care stiu ca mai au putin de trait
Cei care practica ingrijirea paliativa sunt "oameni de fier". In fiecare zi, trateaza cazuri grave si niciodata nu pot evita cuvinte ca "boala incurabila", "metastaza" sau "cancer".
Evenimentul Zilei: Sunt cei care spun ca "o sa fie bine" cand devii constient ca nimic din lumea asta nu te mai poate salva. In Romania, ingrijirea paliativa in spitalele de stat e aproape inexistenta. Sunt insa organizatii care ofera gratuit asistenta medicala chiar si la domiciliul pacientului. "Ii pregatim pentru sfarsit", au spus asistentele care predau cea mai urata lectie a vietii: sa stii sa mori frumos. O grea misiune le revine atunci cand in discutie este vorba de copii. "Ei stiu mai bine sa se pregateasca pentru asta", spune si medicul Ruxandra Ciocarlan.
Romania Libera: Cum se pregatesc universitatile pentru criza de studentipregatesc Numarul elevilor care au promovat bacalaureatul nu depaseste 100.000, in conditiile celei mai slabe rate de promovabilitate din ultimii 20 de ani - 44,7%. Pentru prima data, numarul de locuri la facultati este mai mare decat cel al absolventilor de liceu - 62.850 de locuri gratuite, aproximativ 60.000 de locuri cu taxa in invatamantul public si alte 30.000 de locuri la facultatile private. In aceste conditii, universitatile vor fi nevoie sa organizeze o a doua sesiune de admitere, la toamna, a spus ieri rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara, Nicolae Robu. Si secretarul de stat din Ministerul Educatiei Calin Baba a vorbit despre aceasta posibilitate. "Discutiile pe care le-am avut cu rectorii indica disponibilitatea unor universitati de a organiza o a doua sesiune de admitere", dupa reluarea bacalaureatului in toamna, a spus Baba.
Jurnalul National: Berea l-a ajutat pe un american... sa slabeasca J. Wilson, un barbat in varsta de 38 de ani din statul american Iowa, s-a supus unui experiment ingenios – acela de a rezista 46 de zile hranindu-se doar cu apa si bere cat cuprinde. Nu era prea mancacios de felul lui, avea o singura slabiciune – pentru gogosi, dar regimul sau lichid nu i-a dat mari batai de cap deoarece berea se afla in fruntea preferintelor alimentare ale americanului. Wilson nu a fost neaparat manat in aventura sa de greutatea corporala, asa cum ne-am putea imagina, ci de... istorie. Fiind editor de carte si foarte curios din fire, el a incercat sa testeze pe propria piele sitlul de viata al calugarilor germani din secolul al XVI-lea, despre care se spune ca au trait o buna bucata de vreme numai cu "paine lichida” de culoare neagra, adica bere, in limbajul popular.