Cati euro falsi circula in tara. Una din 200 de bancnote de euro contrafacute, trece prin Romania
Numarul contrafacerilor de moneda nationala ce au fost expertizate anul trecut de catre Banca Nationala a Romaniei s-a ridicat la 2.574 bancnote false, in scadere cu 18% fata de anul precedent, arata raportul pe 2010 al Bancii Nationale.
Romania Libera: Cea mai falsificata bancnota a fost cea de 100 de lei, cu 1.694 de hartii de valoare contrafacute. Aceasta a fost urmata de bancnota de 50 lei (424 falsuri), cea de 200 de lei (275 falsuri) si de cea de 500 de lei (167 falsuri). Din total, trei sferturi din bancnote, adica 1.902 bucati au fost identificate fie de catre banci, fie de catre BNR, ceea ce inseamna ca acestea erau in circulatie. Politia a capturat in cursul actiunilor specifice doar 672 de bancnote. Suma valorilor pretinse ale bancnotelor depistate a reprezentat 329.230 lei. Cifrele BNR sunt irelevante in privinta ponderii bancnotelor false depistate in totalul celor false aflate in circulatie, numarul falsurilor in circulatie pe piata monetara putand fi mult mai mare. In privinta falsificarii monedei europene, BNR este mult mai discreta. Raportul mentioneaza doar ca anul trecut au fost depistate 3.241 bancnote euro contrafacute, in scadere cu 21% fata de 2009. Presupunand ca falsurile au privit bancnota de 50 de euro (una dintre cele mai falsificate la nivel european), rezulta ca „valoarea" totala a bancnotelor false depistate este doar de aproximativ 160.000 de euro. Potrivit unui comunicat de presa al BNR din primavara anului trecut, in Romania se gaseste in circulatie o suma de 7 miliarde euro.
Gandul: Cum explica BNR faptul ca a taiat cu 25% salariile angajatilor, dar cheltuielile cu personalul au crescut cu 9% in 2010 Contul de profit si pierdere publicat de BNR in raportul anual pe 2010 indica un avans al cheltuielilor cu personalul de 16 milioane de lei, de la 186 milioane de lei in 2009 la 202,9 milioane lei. "In 2010 au crescut salariile din BNR cu 5,8%, ceea ce inseamna sub rata inflatiei. Aceasta crestere a fost impartita astfel: la varful schemei crestere zero si de la o anumita treapta in jos au fost cresteri graduale, cele mai mari pentru salariile mici. Toate referirile din raport nu sunt la salariul net, ci la cifrele brute, iar taierea de 25% a fost operata pe net, in partea a doua a anului, si a fost suportata numai de salariati, nu si de banca. Pentru a nu intra intr-un dezastru la nivel european, cele 25% luate salariatilor nu au ajuns la buget, pentru ca s-ar fi considerat ca BNR finanteaza bugetul. Sumele au ramas in fondul de rezerva si au intarit capitalul propriu al BNR. Prin urmare, noi in raport vorbim de salariul brut cheltuit, din care BNR a platit impozite pe salarii, CAS si tot ce mai era de platit. Pe crestere ne-am ajustat numai cu inflatia", a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jurnalul National: Doctorul FMI ne baga-n groapa dupa reteta Boc Sanatatea va fi din ce in ce mai subfinantata, iar romanii se vor putea trata din ce in ce mai greu in sistemul medical romanesc, desi au contribuit de-a lungul timpului cu sume importante de bani la asigurarile de sanatate. Guvernul se lauda in fata reprezentantilor FMI cu economiile pe care le face prin inchiderea spitalelor, prin reducerea numarului de paturi, prin compensarea in special a medicamentelor mai ieftine, prin micsorarea decontarilor la medicii de familie. „Din luna iulie, numarul de paturi va scadea de la 135.200 la 129.500”, scrie negru pe alb in scrisoarea de intentie dintre autoritatile romane si reprezentantii FMI. „Este in curs de implementare un plan de trei ani de reducere a numarului de paturi de spital finantate pana la media UE pe cap de locuitor pana in 2013, adaptand in acelasi timp in mod corespunzator numarul de paturi de acuti. Din luna iulie, numarul de paturi va scadea de la 135.200 la 129.500”, se arata in documentul citat. Masura survine dupa ce in luna aprilie, 67 de spitale au fost eliminate din sistem, acestea fiind inchise sau transforme in azile de batrani.